A veleszületett rendellenességek lényeges kockázati tényezői az környezeti faktorok, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a drog. Magyarországon minden huszadik baba valamilyen rendellenességgel jön a világra.

A terhesség során nincsen biztonságos mennyisége az alkoholfogyasztásnak, sőt akár egy korty is hathat negatívan a fejlődő magzatra (attól függően, hogy az adott időpontban mely szerv vagy szervrendszer kialakulása, érése történik a magzati élet során). Ezért ajánlatos, hogy az állapotos nők kerüljék az alkoholfogyasztást és az olyan ételek és italok fogyasztását vagy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények szedését, amelyek alkoholt tartalmazhatnak. A magzat fejlődését megzavarhatják a különböző táplálék kiegészítők, a recept nélkül kapható gyógykészítmények, orvosságok, a kábítószerek. Szakemberek szerint a „babaprojekt” előtt három hónappal javallott a nőknek az alkohol és a drogok kerülése.


Ezeknek a tényezőknek a magzati fejlődésre gyakorolt tényleges hatásait jelenleg is számos kutatás vizsgálja, próbál bizonyítékokat találni. Az egyik legjelentősebb ilyen intézet, az amerikai NICHD vizsgálatai azt próbálják megérteni, hogy milyen módon befolyásolja az alkohol- és drogfogyasztás a terhességet, a fejlődő magzatot és a fejlődést az egész életen át.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.