A fizikai aktivitás kifejezés elsőre és távolról szemlélve valamilyen bonyolult, tudományos rendszert, okfejtést sejtet. Pedig ennél sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb.

A fizikai aktivitás nem más mint a mozgás, a mindennapi, a mindennapos mozgás. Tudományos meghatározással a mozgás olyan tevékenység, amelyet a vázizomzat hoz létre, és energiafelhasználás kísér. Gondoljuk végig, mozogtunk már ma? A válasz igen. Amíg eljutottunk a buszig, átmentünk az egyik irodából a másikba, bevásároltunk és hazavittük a teli szatyrot, kivasaltunk és a többi.


Az alábbiakban összeszedtük és csoportosítottuk a mozgás formákat. Az egyik csoportban ön is biztosan szerepel. Válasszon mellé még kedve szerint és máris sokat tett egészségért!


Alap fizikai aktivitás


- a mindennapi élet olyan csekély erőt igénylő aktivitásai, mint az állás, lassú séta és könnyű dolgok felemelése. Azokat az emberek, akik csupán ilyen testmozgásokat végeznek, inaktívnak nevezzük.


Egészségfejlesztő fizikai aktivitás


- olyan tervezett és ismétlődő mozgásformák, amelyek hozzáadódnak az alapaktivitáshoz, és egészségi előnyökkel járnak. Például az élénk járás, futás, ugrókötelezés, tánc, tenisz vagy labdarúgás, súlyok emelése, jógagyakorlatok.


Háztartáshoz kapcsolódó fizikai aktivitás


- olyan testmozgások, mint például a söprögetés, felmosás, ablaktörlés, fűnyírás.


Szabad idős fizikai aktivitás


- testedzés, sport, rekreáció vagy olyan hobbitevékenység, amely nincs kapcsolatban a munkahelyi vagy a háztartáshoz kapcsolódó fizikai aktivitással.


Foglalkozáshoz kapcsolódó fizikai aktivitás


- a munkához kötődő rendszeresen végzett testmozgások, mint például a séta, az emelés, húzás, tolás, lapátolás.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.