Ezt a kérdést a szakembereknek is rendszeresen felteszik, hiszen a mai napig nem egységes és folyton változik a szindróma definíciója, vagyis hogy pontosan mely kritériumok megléte kell a szindróma diagnosztizálásához. Mi most Halmy Eszterrel, a Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnökével beszélgettünk a témában.

A szindróma tünetegyüttest jelent, vagyis a metabolikus szindrómát különböző anyagcsere elváltozások együttese jellemzi. Metabolikus szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a viscerális (hasi típusú) elhízás mellett a szénhidrát- és lipoprotein-anyagcserében is zavar keletkezik és mindez még magas vérnyomással is társul. A betegség hátterében inzulinrezisztencia is áll. Abban azonban nincsen egyetértés a szakmában sem, hogy a hasi típusú elhízás és a metabolikus elváltozások között egyértelmű ok-okozati összefüggés áll fenn, vagy a haskörfogat növekedése és az egyes tünetek párhuzamosan egymástól függetlenül alakulnak ki. Abban viszont konszenzus van, hogy a metabolikus szindróma rizikófaktora – és ha úgy tetszik, előszobája – a szív- és érrendszeri betegségeknek. Ha ez a betegség már gyermekkorban kialakult, a tünetei nagyon gyakran felnőttkorba is átcsúsznak. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a probléma kiváltó okait és a túlsúlyt már a gyerekkor során megelőzzük.


Fotó: Tony Alter / Flickr


Nézzük meg, hogy mi minden függhet össze a metabolikus szindrómával:


  <li>stressz</li>
  <li>testmozgás</li>
  <li>fittségi szint</li>
  <li>testösszetétel</li>
  <li>fejlődési tényezők</li>
  <li>genetikai faktorok</li>

 


Egy 10 országot érintő tanulmányban gyerekeket vizsgáltak és követtek 5 éven keresztül annak érdekében, hogy még többet megtudjunk a problémáról. A kutatás során azt vették észre, hogy a szív- és érrendszerre is ható fitnesz tevékenység, illetve az izomerő edzettségi állapota egymástól függetlenül is kedvezően hatottak a rizikófaktorokra. A vizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy az optimális alvástartam is kedvezően hat a testsúlyra. Meglepő módon a kisebb születési súly hajlamosíthat későbbi hasi elhízásra, illetve gyakrabban jár együtt kedvezőtlen zsír-anyagcserével is.


Forrás:


Gyermekkori kardiovaszkuláris rizikó európai perspektívában (Molnár Dénes, Kovács Éva) In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S1-S40


Metabolikus szindróma gyermekkorban (Felszeghy Enikő, Káposzta Rita, Juhász Éva, Ilyés István) In: Obesitologia Hungarica 2014; (13) Supplementum 1, S1-S40

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.