A nordic walking - magyarul északi séta vagy síjárás - tulajdonképpen botokkal végzett gyaloglást jelent. A különleges gyaloglótechnikát a finn sífutók kezdték gyakorolni, hogy nyáron is formában maradjanak.

A ma már számos országban népszerű mozgásformát eleinte a feledékenyek sportjának csúfolták. A gúnyolódók szerint ugyanis a nordic walking pont úgy néz ki, mintha a sífutók otthon felejtették volna a léceiket. De mondjanak bármit az élcelődők, a nordic walking az egyik legjobb módszer az állóképesség növelésére. 


Kép: Georgio Minguzzi


Miért jó a skandináv gyaloglás?


A „botos gyaloglás” kész főnyeremény a testnek és a léleknek, illetve az idősebb korosztálynak is! A nordic walking az izmok 90 százalékát átmozgatja, a sima gyalogláshoz képest pedig 20 százalékkal több kalóriát éget el. Mindezt úgy, hogy közben a botok kímélik a térd-és csípőízületeket. A bothasználat ráadásul jót tesz mindenkinek, aki váll- és hátfájással küszködik. Sőt a síjárás javítja az egyensúlyérzéket, növeli a koncentrációt és a szellemi frissességet is. A szabadban végzett mozgás pedig feltölt, kiegyensúlyozottabbá tesz, és nem utolsósorban ingyen van!


Hogyan érdemes elkezdeni?


A nordic walking első ránézésre nem tűnik túl bonyolult, kifinomult mozgásformának. Persze nem is az, de ha élvezni akarjuk a sportág pozitív hatásait, akkor fontos, hogy a helyes technikával gyalogoljunk. Ezt pedig csak képzett edzőtől sajátíthatjuk el. Ez különösen a kevésbé sportos, túlsúllyal vagy ízületi problémákkal küzdő embereknek fontos. Az edző ugyanis segít a megfelelő bot kiválasztásában és az esetleg fájdalmat okozó mozdulatok kiszűrésében. Ezért is érdemes kilátogatnia június 28-án a Mozgás Éjszakájára, ahol képzett edzővel próbálhatja ki a síjárást!


Mit tud a jó bot?


Ha eddig különböző kifogásokra hivatkozva mentette fel magát a sport alól, akkor a síjárással komoly bajban lesz. Ez az a sport, ami tényleg mindenkinek ajánlott: kicsiknek, idősebbeknek, fájós derekúaknak vagy kismamáknak egyaránt. Ráadásul a nordic walking tényleg pénztárcabarát, az elhatározáson kívül csak egy jó botra van szüksége. A botról is elég annyit tudnia, hogy akkor jó, ha a használatakor a felső és az alsó kar 90 fokos vagy ennél kisebb szöget zár be.


Ha szeretne részt venni egy nagyszerű közösségi élményben, akkor csatlakozzon Ön is június 28-án a Mozgás Éjszakájához! Budapesten több helyszínen is a sport veszi majd át az uralmat, ahol előzetes regisztrációval már most biztosíthatja a helyét!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.