A laikus számára nyilvánvalóan nehéz eligazodni a világban fellelhető számos segítő szakma erdejében. A jelen cikk célja, hogy tisztázza a pszichológus és a pszichiáter munkája közti alapvető különbségeket.

A pszichiátria és a pszichológia tudománya egymáshoz igen közel áll. Pszichiáter és pszichológus gyakran közösen dolgozik a megelőzés, a diagnosztizálás és a kezelés érdekében, fontos azonban elkülöníteni szakterületeiket.


A pszichiáter első lépésként valamely egyetem orvostudományi karán szerez diplomát, majd a hatéves alapképzés után szakosodik, és öt rezidensi (azaz szakorvosjelölti) év után pszichiátriai szakvizsgát tesz. Az orvosi egyetem elvégzésével megszerzi az emberi szervezet felépítésére és működésére vonatkozó tudást, így jogosult gyógyszerek felírására. A vizsgálat után megállapítja a betegséget, azaz diagnózist készít és a kezelés terén a gyógyszerek felírása mellett alap - pszichoterápiás tevékenységet végez.  


A pszichológus alapvetően bölcsész diplomát szerez egy ötéves képzés keretében, ahol az ember lelki fejlődéséről, személyiségéről, egyéni és csoportos viselkedésének jellemzőiről szerez átfogó tudást. A pszichológus szakértelmére is széles körben szükség van, így igen változatos munkákat végezhet kutatóként, fejlesztőként, és segítő szakemberként egyaránt.


Az alap diplomával egészségügyi tevékenységet vagy terápiát önállóan még nem végezhet. Az ötéves képzés után olyan helyeken is el tud helyezkedni, ahol nem előírás a szakpszichológusi végzettség.


Tisztázzuk a pszichológus és a pszichiáter közti alapvető különbségeket!


Az alapképzés után szakpszichológusi minősítést lehet szerezni, ami a pszichológus adott területre való speciális felkészítését jelent (hasonlóan az orvosi diploma megszerzése után letett pszichiátriai szakvizsgához). Például:

  • Egészségfejlesztő szakpszichológus: Segítséget nyújt a különféle betegségekkel járó lelki zavarok kezelésében, a betegségekkel való megküzdésben, és önsegítő betegcsoportok és öngyógyító közösségek munkájának támogatásában. Feladatai közé tartozik a gyógyító személyzet és a beteg közti kapcsolat támogatása. Szaktudása alkalmazható továbbá – a teljesség igénye nélkül ­- a prevenció területén, az egészségügyi dolgozók képzésében, a gyógyító személyzet stresszkezelő-képességének fejlesztésében, kiégésük megelőzésében.
  • Klinikai szakpszichológus: Pszichés betegségek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Alap - pszichoterápiás munkát végezhet. Mivel nem orvos, ezért gyógyszert nem írhat fel.

  • Munka és szervezet szakpszichológus: A munkahelyek és szervezetek világában dolgozik. Ők végzik a munkatevékenység és munkakör, a munkakörnyezet, a személyzet (egyén, csoport), a szervezet és a vezetés elemzését, értékelését és ezen keresztül a fejlesztését. A munkahelyeken és szervezeti tanácsadó cégeken kívül dolgozhatnak még a katonaságnál, a rendőrségnél, büntetés - végrehajtásnál, a piackutatás és a marketing területén.
  • Pedagógiai szakpszichológus: Főként gyermek- és ifjúságvédelmi intézeteknél, nevelési tanácsadóknál és iskolapszichológiai hálózatnál dolgozik. Feladatai közé tartozik a személyiség- és képességfejlesztés, a megelőzés (prevenció) és a korrektív (javító) terápiás tevékenység pedagógiai pszichológiai feladatainak ellátása.
  • Tanácsadó szakpszichológus: Segítséget nyújt az egyéni életvezetési problémák megoldásában és megelőzésében, illetve támogatást ad az emberi tanulás, kommunikáció, viselkedésváltozás és fejlődés elősegítéséhez.

Pszichoterapeuta: Ma Magyarországon orvos és pszichológus diplomával szerezhet valaki pszichoterapeuta képesítést. A pszichoterápia egy olyan pszichológiai eszközökkel történő gyógyító eljárás, mellyel a pszichés és pszichoszomatikus (lelki háttérnél kialakuló, testi tünetekkel járó) zavarokat lehet kezelni. A pszichoterápia alapja a terapeuta és a páciens között kialakult speciális kapcsolat.


A pszichiáter és pszichológus is végezhet módszer-specifikus tanulmányokat melyek konkrét terápiás technikákkal vértezik fel (pszichodinamikus terápiák, viselkedésterápiák, táncterápia, pszichodráma, család- és párterápia, hipnoterápia, stb. A különböző terápiás és konzultációs módszerek változatos eszközöket adnak a szakemberek kezébe, jelentősen segítve ezzel munkájukat.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.