Táska nélkül érkeztek a diákok október 10-én a Váci Radnóti Miklós Általános Iskolába. Tanítás helyett, pályaorientációt segítő előadások és interaktív bemutatók zajlottak forgószínpad jelleggel az intézmény termeiben, a város szakközépiskoláiban és gyáraiban.

A gyerekek a különböző szakmák képviselőitől kaphattak információkat a továbbtanulásról és az adott foglalkozás szépségeiről, nehézségeiről. Találkozhattak többek között szakáccsal, rendőrrel, kozmetikussal, fodrásszal, robotikával és hosszan lehetne még sorolni azon foglalkozások szakembereit, akik vállalták, hogy válaszolnak a diákokat érdeklő kérdésekre.

A Jávorszky Ödön Kórházból három előadó érkezett az oktatási intézménybe azért, hogy az egészségtudatosságot és a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák, valamint az egészségügyi szakmát bemutassák és népszerűsítsék.

Bugyi Anita dietetikus, elsősorban az egészséges táplálkozásról tartott előadást. A prezentációt követő kérdések, többnyire a fogyókúrával kapcsolatos diétákra, étkezési lehetőségekre, valamint az energia italok veszélyeire vonatkoztak. Előremutató, hogy a diákok többségének étkezési szokása tudatos. Még ha nem is szeretnek bizonyos egészséges élelmiszereket betenni az étrendjükbe, zöldséget, gyümölcsöt, minden nap fogyasztanak.

Ládi Gizella a belgyógyászati osztály ápolója a cukorbetegségről és a magas vérnyomás kialakulásáról, annak megelőzéséről beszélt a tanulóknak. Minden osztályban voltak olyan gyerekek, akik a családban, ismerősi körben bekövetkezett betegségekről, annak legsúlyosabb következményeiről – agyvérzés, végtag amputáció - számoltak be. Tájékozottságuk, ismeretanyaguk igen széles skálán mozog. Minden bizonnyal a vérnyomás mérés kipróbálása és a pedagógusokon végzett vércukor mérés volt ennek az állomásnak a legizgalmasabb pontja.

Kaszás Gyula az intenzív osztály főápolója és Barka Edina a sürgősségi osztály ápolója az újraélesztésről tartottak előadást és bemutatót. A gyerekek tátott szájjal hallgatták a mindennapokból merített rosszullétek, balesetek történeteit és bizony néhányan megkönnyezték a Magyar Egészségügyi Kamara által készített, valós történeten alapuló rövidfilmet. A film egy autóbalesetben gerincsérülést szenvedő édesapáról szól, az ő életéért küzdő mentők, orvosok, szakdolgozók munkáját mutatja be.

Ezen a napon mindenki beleképzelhette magát az egészségügyi dolgozók hivatásába. Abba, hogy mennyire fontos az empátia, a szakmai tudás, a bátorság, a csapatmunka. Mindezek teszik az egészségügyi dolgozókat hétköznapi hősökké.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.