Kicsik, megszeppentek, elsősök. Az iskola óriási változásokat hoz a kis nebulók életébe, ezért fontos, hogy fizikai készülettel is ráhangolódjon a kicsi, mielőtt először átlépi a rideg épület küszöbét.  

Vonjuk be a csemeténket az iskolaszerek vásárlásába, és a csomagolásba!


Általában a gyermek örömmel vesz részt az iskolára való felkészülésben, teendőkben, ami miatt nagyobb kedvvel indulhat majd a nagy napon a tudás fellegvárába. Vonjuk be a lelkes friss iskolást a vásárlásba, válassza ő magának a tolltartóját, az iskolatáskáját és a tornaruhát a saját ízlése szerint, természetesen a megszabott a keretek között! Otthon pedig fedjük be együtt a füzeteket, könyveket, címkézzük fel őket közösen, és engedjük, hogy segítsen a tolltartó bepakolásában, az iskolai dolgok elrendezgetésében is!


Kép: flickr.com/Dvortygirl 


Készüljünk már előre az „iskolás napirendre”! 


A kicsinek meg kell szoknia a korai kelést és a korai lefekvést. Érdemes már az iskolakezdés előtti héten korábban lefektetni a gyermeket, és az utolsó 2-3 napban korábban is keltenünk őt. Így nem lesz kialvatlan és fáradt, amikor pár nap múlva már rendszeresen korábban kell felkelnie.


Tanítsuk meg neki, hogy hogyan pakolja be az iskolatáskát, hogy hogyan rendezze el a tanszereit és, hogy hogyan ossza be a délutánját, úgy, hogy a tanulásra és a játékra is maradjon idő. Fontos, hogy mi is következetesek legyünk, várjuk el, hogy betartsa a naprendet, de mi is tartsuk magunkat hozzá! Például ne miattunk késsen el a gyerek az iskolából, és ha megígértük, legyen időnk a lecke közös átnézésére is!


Alakítsunk ki együtt egy otthonos és praktikus tanulósarkot! 


Ahhoz, hogy otthon is könnyebben ráhangolódjon a tanulásra, mindenképpen alakítsunk ki egy állandó, csendes kis kuckót a gyermekünknek, íróasztallal, polccal, asztali lámpával, kényelmes székkel és írószerekkel. Arra azonban figyeljünk, hogy ne váljon játéksarokká, ne legyenek olyan dolgok a tanulórészen, amelyek elvonják a gyermek figyelmét a tanulástól!


Ne terheljük túl a gyerekeket már az első évben!


Bár nagy a kísértés, hogy a lehető legtöbb különórára beírassuk gyermekünket, legyünk mértéktartóak! A kötetlen óvodai időszak után ne terheljük hirtelen túl az újdonsült diákot! Gondoljunk bele, milyen óriási teljesítmény a gyermekektől már az is, hogy alkalmazkodnak a megváltozott követelményekhez, és olyan képességeket fejlesztenek ki magukban, mint az önkontroll, a fegyelem vagy a szorgalom. Így inkább közösen válasszunk a lehetőségek közül, az alapján, ami őt érdekli. Nem attól lesz boldogabb és okosabb a gyerekünk, ha sokat tanul már az első időktől kezdve, hanem ha sokat játszik és sokat van a szabad levegőn.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.