Szeretne javítani az életminőségén, és hatékonyabb problémamegoldásra vágyik? Bár a viselkedésterápiát leggyakrabban szorongásos megbetegedések és hangulatzavarok kezelésére alkalmazzák, a pszichológusok azoknak is ajánlják, akik hatékonyan szeretnének változtatni az életmódjukon, a rossz szokásaikon vagy egyszerűen jobban szeretnék kezelni a mindennapin stresszhelyzeteket.

A viselkedésterápia egy pszichológiai módszer, ami segít megváltoztatni az olyan viselkedési formákat, amik akár önkárosítóak is lehetnek. A módszer segítségével a rossz, káros szokásokat jobb, az életminőségüket javítóokásokra lehet cserélni, de hatásosan készít fel a nehézségekkel szembeni is. A viselkedésterápiát leginkább szorongásos betegségek, vagy hangulatzavarok ellen alkalmazzák, de a pszichológusok mindenkinek ajánlják, aki az életminőségén szeretne javítani, vagy hatékonyabbá tenné a mindennapi problémamegoldást. A viselkedésterápia javítja a beteg szociális készségeit, hatására a páciens könnyebben küzd meg a stresszes helyzetekkel, jobban ki tudja fejezni az érzelmeit, krónikus betegeknél pedig segíti a betegség kezelését.De, hogy milyen betegségek kezelésére alkalmazzák sikeresen? Megmutatjuk:


Elsősorban

  • kényszerbetegségek
  • poszttraumás stresszbetegség
  • depresszió
  • szociális fóbia
  • mániás-depresszió
  • autizmus
  • különböző függőségek
  • személyiség zavarok
  • evészavarok
  • skizofrénia

ellen, de a mentális betegségek mellett különböző krónikus betegségeknél is segíthet a betegnek.  Ebben az esetben olyan technikákat tanul meg a páciens, amelyekkel később könnyebben tud majd megküzdeni a mindennapi élet nehézségeivel.


A viselkedésterápia során az üléseket pszichoterapeuták, pszichiáterek és szakpszichológusok vezethetik, ahol a beteg olyan hasznos módszereket tanul meg, mint a különböző megküzdési és relaxációs technikák, de a pszichológusok élnek a pozitív megerősítés eszközével és a szociális készségek fejlesztésével is. A módszernek nincsen káros mellékhatása, bár az érzések és szorongások feltárása nehéz lehet, érzelmi kitöréssel, sírással, dühvel járhat.


Mire érdemes figyelnie a viselkedésterápia elkezdésekor?


1. Megfelelő végzettségű szakembert keressen, aki jogosult arra, hogy ezt a feladatot végezze!


2. A szakember kiválasztásánál nyugodtan hagyatkozzon az érzelmeire! A terápiás helyzet őszinteséget és nyitottságot igényel, így a szakmai végzettség mellett nagyon fontos a szimpátia is.


3. Mivel a legtöbb terápia fizetős, ezért a terapeuta kiválasztásánál a pénztárcájának is megfelelően döntsön, de ne szalassza el az esetlegesen támogatott terápiás lehetőségeket sem!


+1. Ne legyen türelmetlen! Mind a hatékonyság, mind a kezelés hossza egyén és betegségfüggő.


Forrás: healthline.com

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.