Sátor és hálózsák, mint „luxusszállás”… Hangosan bömbölő zene, hömpölygő tömeg… Idegenekkel való osztozás a vizesblokkon. Ezek a nyári fesztiválok elengedhetetlen, ám elsőre nem túl vonzó kellékei. Akkor mégis miért szeretjük és várjuk évről évre a fesztiválszezont?  

Egy friss külföldi kutatás - amit két pszichológus, Packer és Ballantyne tett közzé 2013-ban - négy olyan tényezőre mutatott rá, amelyek meghatározzák a fesztiválokért való lelkesedésünket.1.)    Zenei élmény


Annak ellenére, hogy ma már a legtöbb nyári fesztivál sokszínű programmal várja a látogatókat, a fő attrakció most is a zene.


A fesztiválokon szerzett zenei élmények pszichológiai értelemben jóval erőteljesebbek, mint mondjuk egy otthon meghallgatott album. A fesztiválozók ugyanis egy élő, azonnali zenei élményben részesülnek, ami jóval erősebbé teszi az átélést. Egyfajta kapcsolódást tapasztalnak meg, nemcsak a többi fesztiválozóhoz, hanem az előadókhoz is. Tehát az élmény lelkileg attól lesz különleges, hogy a résztvevők úgy érzik, hogy maguk is aktív részesei az egész zenének, így sokkal személyesebbnek és emlékezetesebbnek érzik azt. 


2.)    Fesztivál élmény 


A zene csupán egy összetevője a fesztivál élménynek, egy rész az egészben. A mindennapokból való menekülés, a taposómalom hátrahagyása, a szabad ég alatti kempingezés és az ezzel járó szabadság, a kedvenc bandáink meghallgatása, illetve a hasonló emberekkel való találkozás – ezek talán a legfontosabb összetevői a fesztivál hangulatnak.


A fesztiválok azonban pszichés értelemben jó terepet kínálnak az önmagunk jobb megismerésének, a mélyebb öndefiniálásnak. Egy ilyen szabad helyzetben ugyanis levetkőzünk számos olyan „címkét”, amelyek a mindennapok során meghatározzák a z életünket. Egy fesztiválhelyzetben ugyanis mindegy, hogy villanyszerelők, ügyvédek, ápolónők vagy lakatosok vagyunk, hiszen egyszerűen emberként, a sokaság részeként vagyunk jelen.


A fesztiválokon kipróbálhatjuk magunkat ismeretlen terepeken, játszhatunk egy kicsit a saját szerepeinkkel, átléphetjük a komfortzónánkat vagy akár csak megfigyeléssel mélyíthetjük az önismeretünket.


A legtöbb fesziválozót mindezek mellett vagy pontosan ezért egyfajta pozitív érzelmi töltet is jellemez, ami nyitottabbá teszi az életről való jó üzenetek befogadására. 


Kép: flicker.com/Eva Rinaldi


3.)    Társas élmény 


A fesztiválok azért is nyújtanak óriási élményt, mert a résztvevők együtt lehetnek olyan hasonló gondolkodású emberekkel, akikkel egyébként egyáltalán nem vagy csak kevés eséllyel találkoznának. Azáltal pedig, hogy a fesztivál intenzív élményein együtt osztoznak, mélyebb kapcsolatokat tudnak kialakítani egymással, így elkerülhetik a hosszú távú szociális elkülönülést és a magányt.


Azaz a fesztiválok ezért jó terepet nyújtanak ahhoz, hogy bővíthessük a társas kapcsolati hálónkat, de emellett fejleszthetjük a kapcsolatteremtő készségünket is azáltal, hogy beszélgetni kezdünk a sátorszomszédunkkal, a koncerten mellettünk állóval vagy éppen a büfében előttünk várakozóval.


Ugyanakkor a szociális élményhez tartozik az eufória, amit egy nagy tömeg részeként, azzal együtt mozogva, együtt „rezegve” élhetünk meg. 


4.)    A leválás élménye, kiszakadás a hétköznapokból 


Az új és más környezetbe való „kiszabadulás” sokak számára fontos tényezője, húzóereje a fesztiváloknak. Ez a fajta új szociális terep lehetőséget ad a szürke hétköznapoktól való eltávolodásra, a nézőpont megváltoztatására, egy másik világ megismerésére, befogadására és elfogadására is. Ezért van az, hogy jó lehet ez a környezet az új oldalaink felfedezésére, illetve a szociális készségeink gyakorlására. Így lehetséges az, hogy egy fesztivál, ha át tudjuk adni magunkat a szabadságnak, hozzájárulhat a személyes fejlődésünkhöz és önismeretünkhöz.


A fent említett külföldi kutatás eredményei szerint a jóllétünkhöz leginkább a fesztiválokon átélt zenei és leválás élmények járulnak hozzá.


A tanulság pedig az, hogy a zenei fesztiválok olyan teret és időt nyújtanak a fiataloknak, ahol megtapasztalhatják a személyes növekedés és az önfelfedezés élményét.


Forrás:


Packer, J., Ballantyne, J. (2012). The Outcomes of Young People’s Paticipation in Music Festivals. Music Forum, Vol. 18.3, 31-33.


Winterman, D. (2014). What does music festival say about you? BBC News Magazine

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.