A leves az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka. Európában és Magyarországon is kedvelt fogás, amelyet kis odafigyeléssel valóban egészségessé tehetünk.

A leves indoeurópai nyelvekben legelterjedtebb elnevezése, például a német suppe, az angol soup, a szanszkrit nyelvből származik. A “su” (jól) és a “po” (táplálni, táplálkozni) szavak összeolvadásából jött létre a “suppa” kifejezés, amely így helyes, jó táplálékot jelöl. Mit tegyünk, hogy tényleg helyes és jó táplálék legyen az első fogás? Kövessük a következő ajánlásokat!


???? Vol.95 ????????? Spinach Soup leves2


- Alapanyagként válasszunk minél több kisebb energia- és magas rosttartalmú zöldségfélét, és minél kevesebb zsírt tartalmazó húsféleséget.


- Az elkészítéshez felhasznált zöldségek, gyümölcsök 20 százalékát nyersen áttörve dolgozzuk bele az ételbe a főzés végén. Íze nem tér el a megszokottól, de vitamintartalma jelentősen emelkedik.


- A zöldségek főzőlevét használjuk fel, nagy ásványianyag-tartalma miatt.


- A finomra vágott zöldpetrezselyem nemcsak díszíti az elkészült étel, de közvetlenül tálalás előtt a levesbe szórva annak C-vitamin tartalmát is nagymértékben megnöveli. Hasonlóan a snidling, a póréhagyma, a zeller, vagy egyéb friss fűszernövények, bazsalikom, menta, rozmaring vagy a kakukkfű.


- Leveskészítésnél figyeljünk arra, hogy mindig csak a szükséges mennyiségű zsiradékot  használjunk fel.


- A habarással készült leveseknél részesítsük előnyben az alacsonyabb zsírtartalmú alapanyagokat, a joghurtot, kefirt, tejet, zsírszegény tejfölt.


- Rántás helyett – ha a leves jellege megengedi – sűrítsünk inkább habarással, hintéssel. Manírozást ritkán alkalmazzunk.


- A sűrítéshez, rántáshoz, habaráshoz lisztet csak indokolt mennyiségben használjunk, és akkor is lehetőleg teljes őrlésű formát.


- A levesbetét (csipetke, burgonyagombóc, májgaluska, daragaluska, húsgombóc, zsemlekocka, stb.) fontos, sok esetben a jellegét, tápértékét nagymértékben meghatározó kiegészítője a levesnek. Figyeljünk azonban a mennyiségére, ami sok esetben meghatározza a leves energiatartalmát.


- Igyekezzünk a leveshez az alapanyagokat az idénynek megfelelően kiválasztani, azaz nyáron ne főzzünk csülkös bablevest, télen pedig eperkrém levest.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.