A vesebetegségek megelőzésében az egyénnek és a gyógyítóknak is fontos szerepe van. Fontos tisztában lenni a rizikófaktorokkal, s érdemes követni a nyolc aranyszabályt. Az egeszseg.hu kérdéseire Prof. Dr. Reusz György válaszolt. Március 12. a Vese Világnapja.

Március 12. a Vese Világnapja. Az egeszseg.hu kérdéseire Prof. Dr. Reusz György, SE I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika orvosa, egyetemi tanár, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke, a Nemzeti Vese Program szakmai igazgatója válaszolt. 


- Az Önök tájékoztatása szerint Magyarországon minden 10. ember érintett valamelyik vesebetegségben, 5-600 ezer ember kap kezelést évente. A teljes népességhez viszonyítva elképesztően magas számokról beszélünk. Minek köszönhető a megbetegedések e kimagasló számaránya?


- A válasz az utóbbi évtizedekben bekövetkezett életmód-változásban keresendő. Elkényelmesedtünk, keveset mozgunk, nem „égetjük” el azt a kalóriát, energiát, amit magunkhoz veszünk. Megváltoztak az étkezési szokások, elterjedtek a cukor tartalmú italok, az ételek tápértéke pedig a mozgásszegény világunkban elképesztően magas, ami tömeges elhízáshoz vezet. Ennek azután a cukoranyagcsere zavara és a magasvérnyomás-betegség a következménye. Ezek önmagukban és együttesen is károsítják a vesét. Tudni kell azonban, hogy a túlsúly már önmagában is kockázati tényező a vesebetegségek kialakulásának szempontjából.


- Lappangó, majd szinte a semmiből előtörő betegségről van szó. De biztos vannak figyelmeztető jelek, amikre érdemes odafigyelni. - Ismert rizikótényezők – az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás – játszik itt is szerepet. Úgy tűnik, hogy a kampányok, a megelőzést szolgáló ismeretterjesztés nem elég hatékonyak. Hogyan lehetne ezen változtatni? 

  • Az egészségügyi kormányzat felismerte a megelőzés jelentőségét, az új egészségügyi program meghirdetésekor ez prioritásként szerepelt. Itt kell megtalálnunk a kapcsolódási pontokat és ezt kell valahogy a mindennapi életbe átültetni, olyan módon, hogy az információ nemcsak elérje a lakosságot, de cselekvésre is ösztönözze az embereket. Ebben szerepe lehet a kampányoknak, így a Vese Világnapjának is, ahol célzottan és koncentráltan próbáljuk eljuttatni az üzeneteket. Ugyanakkor ez a munka nem korlátozódhat egy napra, ennek folyamatosnak kell lennie. Nyomon követhető  pozitív változás az életmód tekintetében is: kiragadott példaként  egyre többen kerékpároznak rendszeresen akár hobbiból, akár munkába menet. Az egészséges étkezésnek, életmódnak is kialakult egyfajta szubkultúrája. Ennek pozitív üzeneteit kell a lakosság mind szélesebb körében elterjeszteni.


- Ismerni kell a rizikó-tényezőket, amelyek közül az elhízás az egyik legfontosabb. Hipertonia, cukorbetegség családi halmozódása esetén, de ezek hiányában is 50 éves kor felett szükséges lenne évente egészségügyi szűrővizsgálaton részt venni. A jól felvett kórtörténet, egy  vérnyomásmérés, egy egyszerű vér- és vizeletvizsgálat nagyon sok információval szolgálhat a veseműködésre és a vesebetegségek illetve szív-érrendszeri betegségek kockázatára. 

- Mit javasolnak a lehető leghatékonyabb megelőzés érdekében?

  • A kérdést ketté osztanám: mit tehetünk mi orvosok az ügy érdekében és mit tehet az egyén a maga érdekében? Nekünk, egészségügyi dolgozóknak minden adandó alkalmat meg kell ragadnunk, hogy betegeinket egészségtudatos szemléletre neveljük. Hagyományos orvos-beteg találkozót és nyilvános fórumokat egyaránt. Erre minden orvos-beteg találkozó alkalmas kell legyen. Ugyanakkor nem szabad, hogy ez rutinná váljon, a betegek éreznie kell, hogy partnernek tekintjük, elmondjuk javaslatainkat és közösen próbálunk megoldást találni az adott élethelyzetre. Egy túlsúlyos betegünknek hiába tanácsoljuk, hogy fogyjon le, ha ehhez nem kap megfelelő útmutatást és motivációt. Mindehhez magunknak is fejlődnünk kell, éreznünk kell a felelősségünk súlyát.


- Túlságosan kényelmes lenne mindent a külső körülményekre fogni. Tehát adódik a kérdés: mit tehet az egyén a saját maga érdekében? 

  • Ezzel kapcsolatban a nyolc aranyszabályra utalnék, amelyek csokorba foglalják a gyakorlati teendőket: 


1. Tartsa fitten és aktívan saját magát! 


2. Rendszeresen ellenőrizze vércukor szintjét! 


3. Ellenőrizze vérnyomását! 


4. Étkezzen egészségesen és kerülje a  túlsúlyt!


5. Fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!  


6. Ne dohányozzon!  


7. Kerülje a vénynnélküli gyógyszerek rendszeres szedését! 


8. Ellenőrizze vesefunkcióját, ha egy vagy több nagy „nagy kockázati tényezővel”  rendelkezik, úgy mint: cukorbetegség, magas vérnyomása, túlsúlyos, vagy családban előforduló vesebetegség


A szabályokról részletes infomtációkat a Nemzeti Vese Program oldalán talál

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.