Október 16-án szerte az országban újraélesztési napot tartanak. Az Indíts újra egy szívet! elnevezésű kampányt hetedik alkalommal szervezik Magyarországon. A világnapot az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezte, és Európa szinte összes országában megtartják idén is.

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a hirtelen szívhalálra, amely a fejlett társadalmakban fájdalmasan gyakori, ez az egyik vezető halálok. Magyarországon minden órában meghal valaki hirtelen szívpanaszok következtében, vagyis mintegy tízszer annyian érintettek, mint a végzetes kimenetelű közlekedési balesetekben.

A kampánynak nem csupán az oktatás a célja, hanem a figyelemfelhívás is. Az alapelv az, hogy valamit tenni mindig jobb, mint semmit sem.

Az idei kampány során három egyszerű lépésre hívják fel a figyelmet, mellyel életet menthet bárki. Első a légzés ellenőrzése, majd mentőt kell hívni és végül nyomni a mellkast.

Évente Magyarországon 26 ezer ember, tehát naponta 70 ember esik hirtelen szívhalál áldozatául, melynek több, mint a fele közterületen következik be. Minden segítség nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken az életesély, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás. Az azonnal megkezdett újraélesztés és korai defibrillálás megduplázhatja vagy megtriplázhatja a túlélési esélyt.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának munkatársai évek óta szerveznek munkatársaknak, a helyi lakosságnak, iskolásoknak alapszintű újraélesztési oktatást. Kecskemét szinte valamennyi középiskoláját, nevelőotthonát meglátogatták az elmúlt évek folyamán és felhívták a figyelmet a gyors segítségnyújtás fontosságára.

2018. február 1-én kezdte meg működését Kecskeméten a megyei kórházban a Medical Emergency Team, rövid nevén MET, az a gyors reagálású csoport, amely újraélesztés esetén segít a legmegfelelőbb ellátás, az emelt szintű újraélesztés biztosításában. A csapat tagjai kifejezetten ezekre az esetekre képzett nővérekből és orvos illetve mentőtisztekből állnak, akik napi rendszerességgel látnak el hasonló betegeket. Az intézmény Nyíri úti telephelyén létrehozott újraélesztő csapat a nap 24 órájában gondoskodik a kórházban történő újraélesztésről függetlenül attól, hogy melyik osztályon is történik az esemény.

Ha egy osztályon vagy a szakrendelésen az ápoló vagy orvos észleli a beteg légzésének illetve keringésének leállását, riaszthatja a sürgősségi osztályon jelenlévő aktuális MET csoportot, melynek tagja egy orvos vagy mentőtiszt és egy nővér, akik magasszintű újraélesztésben és betegellátásban gyakorlottak, e mellett ilyen irányú továbbképzésen is részt vettek.

Nemzetközi példák alapján hatékony lehet az újraélesztések kimenetelének javítása szempontjából egy kórházi újraélesztő csapat felállítása, mely rendszeresen tréningezve egységes elvek mentén végzi a reanimációt.

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából a Sürgősségi Betegellátó Osztály és MET csapat tagjai eleget tettek a népszerű tetris challenge internetes kihívásnak, hogy szemléltessék a szakmájukhoz szükséges eszközöket.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.