Becéző szavak vagy apró ajándékok? Meghitt beszélgetések vagy forró ölelések? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ami nekünk jó, az a párunknak is az. Pedig mindenki másból érti, hogy szeretik. És nagyon nem mindegy, hogy az érzéseinket úgy fejezzük-e ki, hogy a másik is értse őket.

Ahogy gyermekként, később a párkapcsolatok és a házasság során is a leghőbb vágyunk, hogy érezzük a másik szeretetét. Ez viszont nem is olyan egyszerű: mindenki másképp mutatja ki a szeretetét, és másképpen érzi azt, hogy szeretik. Vagyis mindenki más szeretetnyelvet beszél. Az amerikai Gary Chapman, párkapcsolati és házassági tanácsadó munkája során arra a felismerésre jutott, hogy a párkapcsolati problémák oka sokszor az, hogy a felek a szerelmi lángolás időszakának elmúltával nem tanulták meg használni a másik szeretetnyelvét. Ezért amikor a mámoros lebegés után szembesülnek a szürke hétköznapok világával, nem tudják megfelelően kifejezni érzelmeiket és vágyaikat. Az évek múlásával így egyre jobban kiürül a ,,szeretettankjuk”, elhidegülnek egymástól. A kapcsolatuk kiüresedik, és egy idő után már nem is értik, hogy régen mit szerettek a másikban.


A szeretet nem érzés, hanem viselkedés


Az igazi szeretet nem csupán egy érzés, hanem tanult és tudatos viselkedés. Ha igazán szeretünk valakit, akkor nem a saját jóllétünk, hanem a másik boldogsága lesz a legfőbb célunk. Mivel azonban a párunk  más igényekkel rendelkezik, ezért ha boldoggá kívánjuk tenni, az ő vágyait kell szem előtt tartanunk. Ehhez viszont az kell, hogy megismerjük és megtanuljuk az ő szeretetnyelvét. Lehet, hogy az a nyelv számunkra idegen, de éppen azok a cselekedetek fejezik ki legjobban szeretetünket, amelyek nem maguktól értetődőek. A szeretet kifejezése döntés kérdése: minden nap szabadon dönthetünk arról, hogy meg akarjuk-e őrizni a párunk iránt érzett szeretetet.


Az ötféle szeretetnyelv


Chapman szerint az emberek nagyjából ötféle, jól elkülöníthető módon igénylik és fejezik ki szeretetüket. Az öt szeretetnyelv mindegyike megjelenhet egy valódi, szeretetre épülő kapcsolatban, azonban a családi múlt, a gyermekkori emlékek és a személyiség mind hatással van arra, hogy kinél melyik nyelv lesz a domináns. Gyakori, hogy azon a csatornán keresztül fejezzük ki a legsűrűbben és legszívesebben a saját érzelmeinket, amelyen keresztül mi magunk a leginkább igényeljük a párunk érzéseinek kimutatását is. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy partnerünknél melyik a legfontosabb szeretetnyelv, gondoljunk arra, hogy mire szokott leggyakrabban panaszkodni. Valószínű, hogy a saját szeretetnyelvének területén lesz leginkább hiányérzete. Általában egy vagy két nyelv dominanciája jellemző, viszont ritkán fordul elő, hogy a pároknak ugyanazok legyenek a szeretetnyelvei. Érdemes tehát megismerkedni az összessel!Az elismerő szavak nyelve


A dicsérő szavak és az elismerő kifejezések a szeretet hathatós közvetítői. Azok, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük, azt értékelik legjobban, ha szóbeli elismerést, dicséretet kapnak. Pár kedves szó a főztjükről, a munkabírásukról, esetleg az aznapi megjelenésükről igazi megelégedéssel tölti el őket. Ha párunk gyakran kifakad, hogy ,,nincs egy jó szavunk se” hozzá, vagy egy-két csípős megjegyzésen is mélyen meg tud bántódni, akkor valószínű, hogy ez a szeretetnyelv kiemelkedően fontos a számára. Azért, hogy érezze a szeretetünket, minél gyakrabban, az adott helyzethez igazítva a legegyszerűbb és legközvetlenebb módon fejezzük ki elismerésünket. Például mondjuk ki, hogy ,,De jó, hogy kivitted a szemetet!”, vagy „Nagyon jól áll neked ez az ing!”


A minőségi idő nyelve


A minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk a másiknak. Akinek ez a fő szeretetnyelve, annak a legfontosabb az együtt töltött idő, ám nem csak fizikai szinten. A minőségi idő lényege, hogy nem végzünk más tevékenységeket, csak a párunkra figyelünk. Ha ő beszélgetni szeretne, akkor kapcsoljuk ki a tévét, figyeljünk csak rá. Érezze azt, hogy valóban érdeklődünk a vágyai, gondolatai iránt, és ezeket kölcsönösen mi is osszuk meg vele. Ha gyakran halljuk, hogy szívesen menne velünk étterembe, nyaralni, vagy akár csak sétálni, akkor szinte biztos, hogy ez a fő szeretetnyelve. Vagyis ahhoz, hogy szeretve érezze magát, vegyük ki a részünket ezekből a tevékenységekből, vagy tanuljunk meg vele mélyen, meghitten beszélgetni, még akkor is, ha ez erőfeszítést igényel.


Az ajándékozás nyelve


Az ajándékozás minden kultúrában a megbecsülés, a szeretetteli fogadtatás jelképe. Gyakori, hogy a kapcsolat elején erre különös figyelmet fordítunk, hiszen szeretnénk elnyerni szívünk választottjának a tetszését. Később viszont hajlamosak vagyunk elhanyagolni az ajándékok jelentőségét, pedig azoknak, akiknek ez a szeretetnyelvük, ez igen fájdalmas lehet. Számukra a szeretet látható jelképei különösen fontosak: ők azok, akik le sem veszik a jegygyűrűjüket és nagy becsben tartják a párjuktól kapott apró ajándékokat is, legyen az egy szál virág vagy képeslap. Ahhoz, hogy szeretettankjukat megtöltsük, nem kell nagy és drága ajándékokkal elhalmoznunk őket, hiszen a kézzel készített, apró figyelmességeknek is nagyon örülnek. Ha pedig nehéz helyzetben vannak, a legnagyobb ajándék, ha önmagunkat adjuk és velük vagyunk a válságos pillanatokban.


A szívességek nyelve


A szerelmi láz időszakában szinte lessük a partnerünk kívánságait és bármikor készek vagyunk kisebb-nagyobb szívességeket tenni: szeretettel főzünk neki vacsorát vagy cipeljük helyette a bőröndöt. A lángolás elmúltával azonban ezek a figyelmességek gyakran ritkulnak. Ha párunk a szívességek szeretetnyelvét beszéli a legjobban, akkor rosszul fogja érinteni a változás. Hiányolja majd a közösen végzett feladatokat, úgy érzi, hogy nem segítünk neki eleget, holott ő mindenben próbál kiszolgálni minket. Ahhoz, hogy boldoggá tegyük, arra van szükség, hogy vegyük ki a részünket a feladataiból. Kérdezzük meg gyakrabban, hogy miben segíthetünk, vagy lepjük meg azzal, hogy egy-egy feladatot átvállalunk. Biztosan értékelni fogja, hiszen tudtára adjuk, hogy az iránta érzett szeretetből tesszük mindezt.


A testi érintés nyelve


A testi érintés az egyik legalapvetőbb módja a szeretet kifejezésének. A test szeretetteljes érintésre vágyik, ami nem korlátozódik a szexuális érintkezésre. Azoknak, akik ezen a nyelven értenek a legjobban, sokkal többet mondhat egy ölelés, mint egy hosszú szerelmi vallomás, és mélyebb sebeket ejt bennük egy szándékos, durvább mozdulat, mint sejtenénk. Ha felfedeztük, hogy partnerünk szeretetnyelve az érintés, csak a képzeletünk szabhat határt: a reggeli ölelés, a futó csók indulás előtt vagy a simogatás ugyanúgy a repertoárunkban lehet, mint a játékos csiklandozás vagy a szenvedélyes szeretkezés. Természetesen nem minden érintés esik ugyanolyan jól a másiknak, mint nekünk. Tanuljuk meg, hogy mit szeret a párunk, és az ő nyelvén fejezzük ki szeretetünket!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.