Internet nélkül ma már nehéz elképzelni a hétköznapjainkat. Mégis folyamatosan előkerül a kérdés, hogy vajon a net világa hogyan hat a gyerekekre, milyen előnyöket és veszélyeket rejt magában.

Ha visszatekintünk azokra az időszakokra, amikor a korábbiakhoz képest új médiumok jelentek meg, és váltak széles körben elterjedtté, érdekes jelenséget figyelhetünk meg. Az 1900-as években a filmek megjelenésekor, a ’20-as években a rádió betörésekor, és a ’40-es években a televízió térnyerésekor az ellenzők és a támogatók a maihoz nagyon hasonlóan léptek fel a gyermekek védelmében. Sőt, még az érveik is hasonlóak voltak, mint napjainkban az internettel kapcsolatos hozzászólókéi.


Az internet témáján belül is egyre jelentősebb fejtörést és aggodalmat okoznak a szülőknek a közösségi portálok. Az aggodalmak fő forrása a jelenleg „világuralmat gyakorló” Facebook virtuális közössége.


Veszélyek és/vagy előnyök?


Legyen szó akár az internetről, akár magáról a Facebook-ról, a félelmek és előnyök ez esetben is nagyon hasonlóak. A szülők egyik leggyakoribb aggodalma a virtuális világ és a valóság közötti határ elmosódása, illetve ebből fakadóan a gyermekek részéről a családi és baráti kapcsolatok elhanyagolása.


Szintén nagy félelem, hogy az interneten szörfölve nincsenek biztonságban, személyes adataik és fizikai épségük éppúgy veszélybe kerülhetnek. Mindezek jogos aggodalmak, hiszen manapság, amikor a gyerek érdeklődési körén, kortárskapcsolatain és fotóin túl, akár az aktuális tartózkodási helyét is megtudhatják arra jogosulatlanok, mindennél fontosabbá váltak a megfelelő védelmi lépések, biztonsági beállítások, és az ezekről való nagy családi beszélgetések.


Az érem másik oldalán ugyanakkor ott láthatjuk az előnyöket: hiszen új eszközt kaptak kezükbe a gyerekek az önkifejezéshez, és a másokkal való kommunikációhoz, illetve a gyerekek olyan szakértelemre tehetnek szert egy-egy területen, ami által függetlenebbé válhatnak, és nőhet a társadalmi felelősségérzetük. További nyereség, hogy a virtuális világ interaktivitása rugalmasabbá teheti a gondolkodást, tanulásra motiválhatja őket.


Hatás/Sokk?


A net és a közösségi portálok – különösen a Facebook – hatásainak feltérképezése nehéz feladat, hiszen nem homogén területről beszélünk, hanem különböző pszichológiai jellemzőkkel leírható közegekből áll: chat, fórum, üzenőfalak, csoportok, játékok és a lehetőségek folyamatosan csak bővülnek. A hatás ugyanakkor nagyon sok mindentől függ: a fent említett közegektől, az aktuális tartalomtól és a felhasználó személyes tényezőitől (életkor, nem, családi háttér, személyiségvonások, stb.) is.


A hatásokkal kapcsolatos gyakori gondolat a túlzott használat. A netet és Facebook-ot túl sokat használók nem alkotnak egységes csoportot, különböző jellemzőkkel és motivációkkal rendelkező emberekről van szó. Tovább árnyalja a képet, hogy gyakran csak átmeneti jelenség, az újdonság varázsának elmúlásával önmagától megoldódik a probléma. Ritter és munkatársai végeztek 2004-ben egy kutatást serdülők körében, melynek eredményei szerint az internettől kórosan függők az összes nethasználó 6-7 százalékát teszik ki. Azaz a médiában bemutatott gyakori internetfüggőség tulajdonképpen egy eltúlzott képet ad a valóságról.


Amikor a gyerekemet felfedezem a Facebook-on…


Tudni érdemes, hogy a 13 év alatti gyermekek számára a Facebook-regisztráció jelenleg nem megengedett, és nem is lehetséges. Ez azonban pillanatok alatt kijátszható, hiszen a leleményes lurkóknak egy kis fejszámolás után sikerülhet kiötölniük, hogy mennyi az annyi, vagyis, hogy mikori születési dátumot kell megadniuk a valóságos helyett, ahhoz, hogy kijöjjön a minimum bűvös tizenhármas. Így fordulhat elő, hogy váratlanul „szembe találkozunk” csemeténkkel a Facebook-on. Mégis mit tehetünk ilyenkor?


Egyrészről ott vannak a szülőként jogos félelmeink, másrészről a gyerek kérlelése, olyan érvekkel súlyosbítva, mint például a közösségből való kirekesztődés, ami lássuk be, szintén nem alaptalan aggodalom.


Technikailag három lehetőség áll a szülők előtt: vagy a gyermekkel együtt törlik a profilt, vagy jelentik egy űrlap kitöltésével, hogy a profilhoz tartozó gyermek legjobb tudomásuk szerint nem érte még el a tizenhármas korhatárt, vagy pedig hagyják gyermekük Facebook-életét tovább bontakozni.


A hegyi beszéd nem a legjobb


Akármelyik alternatíva mellett dönt a kedves szülő, mindegyik esetben érdemes leülni a gyerekkel egy nagy családi tisztázó beszélgetésre. A negatív hangvétel – hegyi beszéd – tiltás és a „Ha még egyszer meglátlak itt, akkor…” kezdetű fenyítések nem biztos, hogy a legcélravezetőbbek. Főként azért, mert a kiskamaszokból ellenállást váltanak ki, és a gyerekünk, ha akarja, úgyis megtalálja a módját annak, hogy újabb profilt készítsen magának.


Amennyiben szeretnénk, ha ezzel várna, akkor a jövőre nézve érdemes, amennyiben pedig hagyjuk a jelenlegi profilt használni akkor pedig azért hasznos és fontos megosztani gyermekünkkel azt, hogy pontosan mitől is féltjük, és mi mindenre kell ügyelnie saját biztonsága érdekében.


Ha megmaradt a profilja, praktikus lehet, ha együtt állítjuk be a biztonsági beállításokat és a hozzáférési adatokat, lépésről lépésre elmagyarázva, hogy ezeknek mi is a jelentősége. Ha pedig a gyerek profiljának törlése mellett döntöttünk, akkor a saját profilunkon végigmehetünk ugyanezeken. Mint az élet minden területén itt is fontos a szülői példamutatás: csak akkor várhatunk el a gyerekünktől felelős közösségi portálbeli magatartást, ha mi magunk is ennek megfelelően használjuk ezeket a felületeket.


A legfontosabb szabályok


Maga a Facebook is ellátja praktikus tanácsokkal a szülőket, bár ezek magyar nyelven jelenleg még nem elérhetőek. Az itt leírtak szerint a legfontosabb, hogy a szülők az internet biztonságával kapcsolatban a következőket megértessék a felnövekvő felhasználó-generációval:

  1. Soha ne ossza meg senkivel a jelszavát!
  2. Gondolkodjon, mielőtt megoszt bármilyen tartalmat!
  3. Csak azokat jelölje be/ igazolja vissza ismerősnek, akiket valóban ismer személyesen!
  4. Jelentse, ha gyanús tartalmat talál!

Összegzésül elmondható tehát, hogy a nyílt, helyzetre érzékeny, empatikus és hiteles szülői kommunikáció ezekben az esetekben is elengedhetetlen. Egy nagy családi kupaktanács támogatóan hat a gyerekre, még azokban az esetekben is, ha végül a Facebook-élete később kezdődhet meg, mint azt szeretné. Az elsődleges szempont, gyermekeink biztonsága, pedig csak ez által biztosítható, csak így értheti meg, hogy mi az, amitől féltjük és hogyan védheti meg magát adott esetben, ha mi éppen nem is vagyunk mellette.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.