Még csak szeptember elejét írunk, de úgy tűnik végérvényesen őszbe fordult az időjárás, sárgulnak a falevelek. Ez az iskolakezdés ideje, ami felnőtt fejjel visszagondolva gyermekként legtöbbször szomorúsággal töltött el minket, ugyanakkor bizonyára legalább annyira kíváncsiak voltunk iskolatársaink nyári élményeire, mint ők a mieinkre, így ha a tanulás iránti vágy kevésbé, a társas élmények, a közösség visszahúzott minket az iskolapadba.
Az iskolakezdés várakozással, és kérdésekkel teli időszak mind a pedagógus, a szülő, de főként a gyermek számára. Azonban valljuk be, a legtöbb változás, a legtöbb olyan dolog, ami alkalmazkodást kíván a gyermekeket éri. Hogyan könnyíthetjük ezt meg szülőként?
Elsőre bonyolultnak tűnhet, főként akkor, ha nagyobb testvérrel nem kezdtünk még iskolát és a helyzet szülőként számunkra is bizonytalan. Álljon itt most néhány tanács, melyek segítenek a tudatossági szintünk fokozásában:
  1. Szülőként számoljunk azzal, hogy gyermekünknek vannak előzetes elképzelései, hiedelmei az iskoláról és arról, hogy mi fog ott történni. Jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy ezek a hiedelmek javarészt Tőlünk származnak, tükrözik saját vélekedéseinket, tapasztalatainkat, hozzáállásunkat. Egyszóval a gyermek félelme, aggálya, vagy pozitív várakozása a tanulással kapcsolatban eredeztethető a saját élményeinkből, tapasztalatainkból. Például egy többször hallott: „Jaj, innentől kezdve tanulni kell!” mondattal rengeteg félelmet, szorongást okozhatunk gyermekünknek.

  1. Ahhoz, hogy egy gyermek jól teljesítsen az iskolában nélkülözhetetlen az érzelmi biztonság érzése. Tudja azt, hogy őt nem a teljesítménye után fogják így vagy úgy szeretni, hanem azzal együtt, amilyen képességei vannak.

  1. Az iskolakezdés első időszakában és azt követően is fontos, hogy a szülő érdeklődjön a napi iskolai eseményekről. Viszont ezt nem mindegy hogyan teszi meg. Igyekezzünk kerülni a direkt kérdést: „Mi volt az iskolában? Hogyan sikerült a dolgozat?” Ehelyett inkább igyekezzünk egy nyugodt légkört teremteni otthon, ahol játék, sport vagy egy már témából indított beszélgetés alkalmával a gyermek saját maga nyílhat meg.

  1. Egy ismeretlen helyzet, új környezet – ahogyan a felnőttekben is – a gyermekben bizonytalanságot, szorongást kelt. Ezen segíthet néhány olyan tárgy, együtt vásárolt iskolaeszköz, amelyet a gyermek saját maga, saját ízlése szerint választhatott ki. Az otthonról hozott saját tárgyakkal nem csak fokozhatjuk a biztonság érzését, de segítheti a motivációt a tanuláshoz is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.