A megkérdezettek 66 százaléka ismeri a transzzsírt, a fele pedig azt is tudja, hogy milyen ételek tartalmazzák. Ön mennyire jártas a témában?


2013 nyarán egy nagy szűrőkamion járta a Balaton parti településeket, és a „Jobb szűrni, mint megijedni” akció keretében ingyenes szűrővizsgálatokat biztosított az érdeklődők számára. A nagy hőségben a fürdőzés mellett sokan éltek a lehetőséggel. A szűrések mellett egy kérdőívvel is várták az érdeklődőket, amellyel az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) munkatársai felmérést végeztek a résztvevők transzzsírral kapcsolatos ismereteiről is.


Mielőtt megnéznénk, hogy a válaszadók hogyan is szerepeltek a megmérettetésen, itt egy gyors áttekintés a transzzsírokról:


Dönts helyesen - Egyél transzzsírmentesen!


A felmérésben résztvevő válaszolók 66 százaléka hallott már a mesterséges transzzsírról és helyesen tudta azt is, hogy ezek az anyagok növényi olajok részleges hidrogénezése során keletkeznek. A többség jó választ adott arra a kérdésre is, hogy milyen élelmiszerekben fordulhat elő transzzsír. Több mint 60 százalékuk a csokoládés bevonó masszákat, míg 50 százalékuk az aprósüteményeket és a nápolyikat is megjelölte. Ezek mellett azonban transzzsír lehet a müzlikben, chipsekben, levesporokban, pékárukban, salátaöntetekben, illetve még az instant kakaó- és kávéporokban is. Fontos azonban tudni, hogy nem minden, a fenti élelmiszercsoportba tartozó termék tartalmaz transzzsírsavat. Az adott termék transzzsír-tartalmáról ezért mindig tájékozódjon a termék címkéjéről, az OÉTI honlapján vagy a gyártónál.


Hogy a hiányosságokat is megemlítsük: a válaszolók viszonylag nagy hányada (körülbelül 15 százalék) tévesen gondolta azt, hogy az üdítőitalok, a tejtermékek és a lekvárok is tartalmazhatnak mesterséges transzzsírokat. A helyzet ugyanis az, hogy csak zsírt – mégpedig növényi zsírt – tartalmazó élelmiszerek lehetnek potenciálisan transzzsírosak.


Végül egy kis történeti áttekintés a transzzsírok szabályozásával kapcsolatban: 2003-ban Dánia bejelentette, hogy szabályozni kívánja az élelmiszerek transzzsír tartalmát. Az elsőre nagy megrökönyödést kiváltó intézkedés később híres példaként, és „dán csodaként” épült be a köztudatba. Dániában ugyanis a rendelkezést követő harmadik évre 20 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. Ezen a sikeren felbuzdulva Svájc és Ausztria is hasonló szabályozást vezetett be a transzzsírokra vonatkozóan. Most februárban pedig Magyarország lesz az első olyan kelet-közép európai ország, amely az egész országra kiterjedve lép fel a káros zsírok ellen.


Forrás: OÉTI


Úgy gondolja, hogy Ön még többet tud a transzzsírokról vagy egyszerűen csak kíváncsi a velük kapcsolatos legérdekesebb tényekre? Itt egy gyors teszt hozzá:


test id="transzzsir" magassag=''520'' kep=''KepekKEZDO.png'' kerdesekszama=''10'' 1kerdes=''A transzzsír átjut a baba szervezetébe az anyatejjel együtt.'' 1kep=''Kepek1.png'' 1valaszokszama=''2'' 11valasz=''Igaz'' 11ertek=''1'' 12valasz=''Hamis'' 12ertek=''0'' 1leiras=''A transzzsírok vagy még pontosabban transz-zsírsavak (angolul trans fatty acid vagy rövidítve TFA) az elfogyasztott élelmiszerekből átjutnak a placentán és megjelennek az anyatejben is. A transzzsírok gátolják a magzat, illetve az újszülött egészséges fejlődését és növekedését. Emiatt a várandós és szoptatós kismamák lehetőleg iktassák ki az étrendjükből a TFA-tartalmú élelmiszereket.'' 2kerdes=''A legmagasabb transzzsír tartalmú élelmiszerek a margarinok'' 2kep=''Kepek2.png'' 2valaszokszama=''2'' 21valasz=''Igaz'' 21ertek=''0'' 22valasz=''Hamis'' 22ertek=''1'' 2leiras=''A jobb minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak részlegesen hidrogénezett növényi olajokat, így transzzsírokat sem. Ezzel szemben egyes ipari margarinok transzzsír tartalma továbbra is magas lehet, így a velük készült termékek TFA-tartalma meghaladhatja a megengedett határértéket. Nagyobb transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek lehetnek például az egyes édesipari és cukrászati termékek (csokoládébevonóval készült édességek, kekszek, aprósütemények, nápolyik, krémmel töltött cukrászsütemények, torták), péksütemények (például egyes croissant-ok), mélyhűtött pékáruk, fagyasztott pizzák, instant termékek és a fent említett egyes margarinok.'' 3kerdes=''A transzzsír az omega 3 és omega 6 zsírsavakhoz hasonlóan fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében.'' 3kep=''Kepek3.png'' 3valaszokszama=''2'' 31valasz=''Igaz'' 31ertek=''0'' 32valasz=''Hamis'' 32ertek=''1'' 3leiras=''A túlzott transzzsír-bevitel bizonyítottan hozzájárulhat a magas koleszterinszinthez, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, a hasi elhízáshoz vagy akár a daganatos megbetegedésekhez. A többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartozó omega-3 és omega-6 zsírsav megfelelő arányú és mennyiségű bevitele azonban éppen gátolja ezek kialakulását. Omega-3 zsírsav található például a lazacban, szardíniában, heringben, busában, lenmagolajban, mandulában vagy a dióban. Az omega-6 zsírsavak pedig az alábbi élelmiszerekben fordulnak elő: napraforgóolaj, szójaolaj, olívaolaj, repceolaj, olajos magvak nagy része.'' 4kerdes=''A mesterséges transzzsír az élelmiszerek feldolgozása során, a növényi olajok részleges hidrogénezésekor keletkezik.'' 4kep=''Kepek4.png'' 4valaszokszama=''2'' 41valasz=''Igaz'' 41ertek=''1'' 42valasz=''Hamis'' 42ertek=''0'' 4leiras=''A mesterséges transzzsírok a feldolgozott élelmiszerekben fordulnak elő, a feldolgozatlanokban (például friss zöldségek és gyümölcsök) azonban egyáltalán nem. A mesterséges transzzsírok a feldolgozott élelmiszerek széles választékában, ezek közül is a részlegesen hidrogénezett növényi zsiradékokkal készült élelmiszerekben találhatóak.'' 5kerdes=''Az ételek transzzsír tartalmára a címkén a részlegesen hidrogénezett növényi olaj jelölés utal.'' 5kep=''Kepek5.png'' 5valaszokszama=''2'' 51valasz=''Igaz'' 51ertek=''1'' 52valasz=''Hamis'' 52ertek=''0'' 5leiras=''Ma Magyarországon nem kötelező a transzzsír-tartalmat feltüntetni az élelmiszereken. Ha azonban a címkén az szerepel, hogy a termék részlegesen hidrogénezett növényi zsírt, zsiradékot vagy olajat tartalmaz, akkor az azt jelenti, hogy valójában transzzsír van benne. Amennyiben ez a hozzávaló a felsorolásában elől szerepel, akkor biztosak lehetünk abban is, hogy a termék sok transzzsírt tartalmaz.'' 6kerdes=''Hazánk Európában harmadikként rendeletben szabályozza az élelmiszerek transzzsír mennyiségét 2014-től.'' 6kep=''Kepek6.png'' 6valaszokszama=''2'' 61valasz=''Igaz'' 61ertek=''1'' 62valasz=''Hamis'' 62ertek=''0'' 6leiras=''A 2014. február 18-án hatályba lépő transzzsír rendeletet szabályozza az élelmiszerekben maximálisan előforduló transzzsír mennyiségét. Fontos azonban tudni, hogy a rendelet megjelenésekor már forgalomban lévő, de a rendelet előírásainak nem megfelelő élelmiszerek az üzletek polcain maradhatnak a fogyaszthatósági vagy minőség megőrzési idejük lejártáig vagy maximum 2015 februárjáig. Tehát még egy évig találkozhatunk nagy transzzsír tartalmú ételekkel a boltokban, ezért is érdemes mindig elolvasni a hozzávalók címkéit a vásárlás során.'' 7kerdes=''A többször is felhasznált sütőolajoknak (mint például amilyeneket gyorséttermekben is használnak) magas lehet a transzzsír tartalma.'' 7kep=''Kepek7.png'' 7valaszokszama=''2'' 71valasz=''Igaz'' 71ertek=''1'' 72valasz=''Hamis'' 72ertek=''0'' 7leiras=''A többszörösen felhasznált sütőolajokban készült ételeknek is magas lehet a transzzsír tartalma. Így például az éttermekben, gyorséttermekben, illetve az iskolai vagy munkahelyi menzákon felszolgált ételek egy része (főleg a rántott vagy bundázott fogások) is ide tartozhat.'' 8kerdes=''A természetes transzzsír ugyanolyan káros az emberi szervezetre, mint a mesterségesen előállított transzzsír.'' 8kep=''Kepek8.png'' 8valaszokszama=''2'' 81valasz=''Igaz'' 81ertek=''0'' 82valasz=''Hamis'' 82ertek=''1'' 8leiras=''Természetes formában a kérődző állatok (tehén, juh) bendőjében is keletkeznek transzzsírok. Az emésztés során ezek bekerülnek az állat húsába, tejébe, de ez olyan minimális mennyiség, amely egészségügyi kockázatot nem jelent az állati eredetű terméket – tejet, tejterméket, húst, húskészítményt – fogyasztók számára.'' 9kerdes=''Ha a mesterséges transzzsírokat eltávolítjuk az élelmiszerekből, az nagymértékben változtat az étel ízén, állagán és illatán.'' 9kep=''Kepek9.png'' 9valaszokszama=''2'' 91valasz=''Igaz'' 91ertek=''0'' 92valasz=''Hamis'' 92ertek=''1'' 9leiras=''A transzzsír eltávolítása (vagy helyettesítése egyéb, egészségügyi kockázatot nem jelentő összetevővel) nem változtatja meg az adott élelmiszer ízét, színét vagy élvezeti értékét, de az egészségre kedvezőbb hatásúak a transzzsíroktól mentes termékek.'' 10kerdes=''Csökkenteni lehet a transzzsír-bevitelt, ha bizonyos ételeket, például kakaós csigát, pizzát, linzer- vagy leveles tésztát otthon készítünk el.'' 10kep=''Kepek10.png'' 10valaszokszama=''2'' 101valasz=''Igaz'' 101ertek=''1'' 102valasz=''Hamis'' 102ertek=''0'' 10leiras=''A boltokban vásárolt édesipari termékekben, friss vagy előrecsomagolt pékárukban gyakran fordulnak elő transzzsírok. A házi készítésű édességek, pékáruk, levesek és salátaöntetek esetében viszont mi dönthetjük el, hogy milyen hozzávalókat teszünk ételünkbe.'' felsohatarokszama=''3'' 1hatar=''3'' 1valasz=''Ez most nem igazán sikerült… De semmi gond! Nézze meg a Transz-zsírsav 1X1 című háttéranyagunkat és szerezze be a legfontosabb információkat!'' 2hatar=''6'' 2valasz=''Nem rossz teljesítmény! Ön már valamennyire tájékozódott ebben a témában. Ha szeretne még többet megtudni a transzzsírokról, ismeretterjesztő cikkünkből sok hasznos információt megtalálhat róluk. '' 3hatar=''10'' 3valasz=''Gratulálunk! Ön rendkívül tájékozott ebben a témában. Ha még többet szeretne megtudni a transzzsírokról, olvassa el haladóknak szóló cikkünket.'' vegekep=''KepekVEGE.png''

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.