Az új, 31 millió forint értékű berendezés segíti a betegbiztonságot. Az eddiginél több és komolyabb műtétet végezhetnek majd az orosházi orvosok.

A fenntartó Állami Egészségügyi Központ finanszírozásából vásárolt laparoszkópos tornyot adtak át decemberben az Orosházi Kórházban. A kórház főigazgatója, Dr. Duray Gergő elmondta, hogy az alapellátást sikerült közelebb hozni a szakellátáshoz, az Egészségfejlesztési Iroda elindulásával a megelőzésben is jelentős előrelépések történtek, a több milliárd forintos fejlesztéseknek és eszközbeszerzéseknek köszönhetően pedig folyamatosan javul a betegbiztonság a kórházban.

– A most megkapott laparoszkópos torony komoly előrelépést jelent. A 31 millió forintos központi forrásból beszerzett géppel kisebb műtéti metszéssel valósítható meg az operáció, komplikáció mentesebb lesz a gyógyulás, gyorsabb a felépülés. A torony egy modern eszköz, aminek van egy nagy felbontású, nagyméretű medikai monitora, korszerű led fényforrással rendelkezik, illetve HD optika és kamera is van benne. Emellett érkezett még egy műtéteket segítő eszköz, egy inszuffulátor, ami már dolgozik a központi műtőben – ismertette a főigazgató.

Dr. Csíki Zoltán egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes-államtitkár kiemelte, hogy sebész traumatológusként örül a modern eszköznek.

– Ez a fejlesztés a haladó laparoszkópia és az egynapos sebészeti beavatkozások szempontjából is nagyon fontos lépcsőfok. Az egészségügyi kormányzat az egynapos sebészeti ellátások fejlesztésén dolgozik, hiszen ez a jövő a kisebb műtétek és az onkológiai operációk terén – fogalmazott.

Dr. Irsai Ákos az aneszteziológiai és intenzív terápiás osztály osztályvezető főorvosa szerint az egyre korszerűbb infrastruktúra és műszerpark mellett fontos a kollégák magas szintű oktatására is.

– A fejlesztéseknek és képzéseknek köszönhetően összesen 28 új terápiás és diagnosztikus, valamint protokoll eljárást vezettünk be az elmúlt 4 évben, ami komoly előrelépést hozott. A korábban megszokottnál komplikáltabb eseteket is tudunk kezelni, ezzel párhuzamosan az intenzív osztályon kezelt súlyos, életveszélyes betegek túlélési aránya jelentősen növekedett.

Dr. Sahin-Tóth Gábor orvosigazgató-helyettes hozzátette, hogy míg 2016 elején mindössze két sebész dolgozott az Orosházi Kórházban, addig a folyamatos fejlesztéseknek és képzéseknek köszönhetően ma már három részlegen nyolc sebész gyógyítja a betegeket. 2016 januárjában a városi kórházak közül az országban elsőként vezették be a skandináv eredetű műtét-körüli ERAS ellátási protokollt a sebészeten és az intenzív osztályon a betegek gyorsabb felépülése érdekében.

– Ennek egyik eleme a laparoszkópos torony, amit az elmúlt években már vastag- és végbél daganatos betegek ellátásában is használunk. A daganatos betegségek mellett jóindulatú elváltozások, sérvek, illetve sürgősségi kórképek, pl. vakbélgyulladás esetében is használjuk, sőt az elmúlt években már elsőként választjuk a laparoszkópos tornyot a nyitott hasi műtétek helyett. A laparoszkópos toronnyal a hasüregi műtéteket hasfali metszés nélkül végezzük, mely a betegeink számára jóval kisebb műtéti megterhelést és gyorsabb felépülést eredményez. Kiemelten fontos ez az eljárás a jóval esendőbb állapotban érkező daganatos és sürgősségi betegeink számára, akiknél a stressz és a kórházi bentlét terhének csökkentése különösen fontos – mondta dr. Sahin-Tóth Gábor. Az orvosigazgató-helyettes hozzátette, az eddig használt laparoszkópos tornyot leváltó új beruházással az Orosházi Kórház laparoszkópos műtőterme regionális összehasonlításban infrastrukturálisan a vezető intézetek közé lépett.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.