Számos fejlesztés történt Szigetszentmiklóson az elmúlt évbe, többek között direkt digitális mammográfot kapott az intézmény. Dr. Raffay Éva, a szigetszentmiklósi szakorvosi rendelőintézet főigazgatója beszélt az eredményekről és a jövőbeni tervekről.

Milyen évük volt tavaly?

Összességében eredményes, közel 290 ezer betegellátással és közel kétmillió beavatkozással, illetve az intézménynek az évzáráskor tartozása sem volt.

Tavaly milyen fejlesztések készültek el?

Az Egészséges Budapest Program keretében a számos műszer érkezett, például informatikai eszközök, új ultrahang és terheléses EKG a kardiológiára, a gasztroenterológiai szakrendeléseinkre videogasztroszkóp és direkt digitális mammográf berendezés. Az eszközbeszerzések mellett vis maior támogatás is érkezett, ezt egy digitális röntgen beszerzésére fordítottuk. Kisebb és nagyobb értékű saját beruházásaink is voltak. Tököl önkormányzatának támogatásából pedig pedig műszereket vettünk.

Mit jelent a betegek számára a direkt digitális mammográf?

A Ráckevei Kistérségben élő lakosság szervezett emlőszűrését a több órás útra található Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Emlő Szűrő Centruma végzi. Intézetünknek a klinikai emlődiagnosztikai ellátás a feladata, az emlő szűrővizsgálatok végzése nem. Szerettük volna a lakosság érdekében ezt is felvállalni, ezért kérésünkre az országos tisztifőorvos engedélyezte, hogy intézetünk mammográfiás szakrendelése a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Emlő Szűrő Centrum szatellit állomásaként is üzemeljen, és elkészíthesse a mammográfiás szűrővizsgálatokhoz szükséges röntgenfelvételeket. Ezt az elmúlt három évben a 15 éves Mammomat Nova berendezéssel és foszforlemezes kiolvasóval történt, amivel számos probléma volt, majd véglegesen el is romlott. Pótlását bérléssel oldottuk meg, ami azonban jelentős anyagi terhet jelentett. A digitális mammográfiás készülék üzembe helyezése végleges megoldást nyújt. Korszerű berendezéssel tudjuk végezni a betegellátást, hiánypótló szolgáltatást nyújtunk, mivel a jelenlegi szűrővizsgálati centrumban nagyon alacsony a területi lakosságunk megjelenési aránya, átlagosan 14 százalék, ezzel szemben az intézetünkben 41 százazék a megjelenési arány.

2020-ra milyen terveik vannak?

A szakrendeléseken folyamatosan folyamatosan gondoskodni kell tárgyi feltételekről, és reményeink szerint 2020-ban elindul az Egészséges Budapest Program keretében az épületberuházás is, amelynek keretében a beázó épületrész helyén korszerű épület fog állni.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.