Hogyan változik a testünk?

Életünk során testünk összetétele, élettani működése, alkalmazkodó képessége és fizikai ereje is megváltozik. Az egyik legnagyobb változás, hogy a zsírmentes testtömeg a vázizomzat leépülése miatt csökkenni kezd. Sokkal lassabb ez a folyamat azonban akkor, ha rendszeresen mozgunk. A kor előrehaladtával a test víztartalma is csökken: átlagosan 80 százalékról 60–70 százalékra. A test alapanyagcseréje 9–12 százalékkal kevesebb energiát használ fel 70 évesen, mint fiatal felnőttkorban. Ez is egy érv amellett, hogy 50 éves korunktól elfelejtsük a kiadós vacsorázást.


Mi legyen a célunk?


Az időskorban a rendszeres fizikai aktivitásnak fontos a szerepe az izomtömeg és az izomerő megtartásában, a hajlékonyság, a mozgáskoordináció javításában és a csonttömeg csökkenésének lassításában. Ilyenkor a testedzés már nem teljesítményközpontú. Elsődleges cél a keringési, mozgató és idegrendszer leépülésének megakadályozás és lassítása, illetve az önálló életvitel és a megszokott életminőség biztosítása.


Milyen sportot válasszunk?


Időskorban az egyéni adottságok mellett az alacsony intenzitású, minimális sérülésveszéllyel járó mozgásformák ajánlhatók. Az egyik legtökéletesebb testmozgás a gyaloglás. Ha mozgásszervi korlátozottság esetén a gyaloglást nem javasolja orvosunk, akkor jó megoldás lehet a szobakerékpár is. Tavasztól őszig kint az udvaron vagy az erkélyen felállítva, míg télen a kissé nyitott ablak mellett elegendő oxigént biztosíthatunk szervezetünk számára. A gyaloglás mellett olyan nagy izomcsoportokat igénybe vevő, folyamatos testmozgások javasoltak még, mint a kerékpározás, úszás, evezés, futás, sífutás, táncolás vagy egyéb gimnasztikai és kondicionáló tornák.


A fokozatosság elve még fontosabb ebben a korban, mint a fiatalabbaknál. Míg a harmincasok-negyvenesek terhelésüket hetente 5-10 százalékkal is emelhetik, addig ez az ajánlott arány idősek esetében csak 1-2 százalék.


Mozgás-kalkulátor kezdőknek - Mit, mikor, hogyan?


 

65-70 éves korig

 

65-70 év felett

 

Gyakorisága

2–5 nap hetente

2–3 nap hetente

 

Percenkénti pulzusszám

 

180 mínusz az életkor (például 60 éves kor esetén 180 mínusz 60, azaz 120-as pulzus percenként)

180 mínusz az életkor és mínusz még 10–15 (például 70 éves kor esetén 180 mínusz 70 és még 10, azaz 100-as pulzus percenként)

Időtartama

 

30–60 perc

20–30 perc

Sportformája

 

Gyaloglás, úszás, kerékpározás, futás, tánc, evezés, lépcsőjárás, gimnasztika, vízi torna

Gyaloglás, úszás, kerékpározás, torna, tánc

Közösségi lehetősége, szervezeti formája

 

Klubban, baráti körben, lakóhelyi egyesületben, családtaggal, egyedül

Családtaggal, baráti körben, lakóhelyi társakkal, egyesületben, esetlegesen betegklubban

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.