Télen nagyon keveset vagy egyáltalán nem sportolunk. Nyáron a napsütés, a vízpartok, a hűvös erdei utak önmagukban is vonzerőt gyakorolnak, és arra késztetnek bennünket, hogy mozogjunk, kapcsolódjunk ki a szabadban. Pedig a mozgás a téli hidegben is örömteli esemény.

A tél beköszöntével többségünk felhagy a rendszeres szabadtéri mozgással: a hideg, szürke hétköznapokat leginkább az otthon melegében, a családdal töltjük. Főként a Karácsony a téli bevackolás – és persze a „nagy családi evések” – időszaka. Ez rendjén és helyén való, ám közös családi kikapcsolódásra télen is számos lehetőség nyílik, ráadásul a mozgás egészségre gyakorolt jótékony hatása mellett páratlan - havas, jeges - élményekkel gazdagodhatunk.


http://egeszseg.hu/documents/10182/23564/4272166525<em>9516a8ced4</em>b.jpg/f95bf9b0-d68e-454b-b243-708a9d91713c?t=1421144533243


Gyermekkori emlékeink – pl.: az első szánkózás, korcsolyázás, síelés vagy hokizás egy életre megmaradnak, és szívesen idézzük fel őket akár magunk, akár mások szórakoztatására: gyermekeinkkel, unokáinkkal, barátainkkal együtt kacagunk csetléseinken, botlásainkon. Máig emlékszem, hogyan csúszkáltunk tizenéves koromban szüleimmel együtt a korcsolyapályává átalakult udvarunkon hatalmasakat kacagva egymás esésein. Ezeknek az élményeknek nem feltétlenül kell a feledés homályába veszniük, hiszen mindezek megismételhetőek, és akár motiválhatnak bennünket a mozgás, mint életforma felé. Mindemellett egyre több téli sportág és  lehetőség válik elérhetővé, gondoljunk pl.: a snowboard, a curling, a jégvitorlázás térhódítására és népszerűségére.


A tél hosszú, de szerencsére nálunk sokkal több a napsütéses nap ezekben a hónapokban, mint a zimankó, és ilyenkor is öröm a szabadban mozogni, kirándulni. Ha van hó is, megsokszorozódnak a téli mozgás lehetőségei: lehet síelni, szánkózni, korcsolyáznia, havas tájakon túrázni. Ilyenkor szervezetünk a hideg levegő és a mozgás hatására több hőt termel, a mozgás tehát szó szerint felmelegíti a testet és a lelket. Olyan érzést élhetünk át télen, amilyet egyetlen évszakban sem. Ez a téli mozgás igazi, semmivel sem összehasonlítható hozadéka, amely elsősorban a testben a hideg és a mozgás hatására végbemenő biokémiai folyamatok összességének eredménye. Az már tudatos része a folyamatnak, hogy ezt az eufóriát megtapasztalva újra és újra át szeretnénk élni a páratlan élményt. Nem véletlen, hogy egy hosszú téli hétvége a hegyekben szinte kicseréli az embert. Persze nem kell feltétlenül hegyekbe menni, vagy sílécet kötni a talpunkra, hiszen a lényeg: a friss téli levegő és a tudatosan felépített mozgás együttese nyújtja az igazi örömöt!

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.