A mozgás élményt, egészséget, vitalitást jelent és adhat, miközben a magyar lakosság jelentős része mozgásszegény életmódot folytat. A Mozgás Éjszakája azt a célt tűzte ki maga elé immár másodszor, hogy élményekkel teli környezetet biztosítson a már népszerű, illetve számos eddig nem ismert sportág megismeréséhez.

A mozgás – akár egyéni, akár közösségi formában történik – sokkal többről szól, mint pillanatnyi élményről, kikapcsolódásról, hiszen már középtávon is jobbá és teljesebbé teheti az egyén életét, ezen keresztül pedig utat jelent egy egészségesebb, vitálisabb társadalomhoz is. Például a születéskor várható élettartam hét hónappal növekedne a rendszeres mozgás/aktivitás következtében.


A magyarok a felmérések szerint „beleragadtak a foteljaikba”, nagyon kevés időt töltve fizikai aktivitással, mozgással, sporttevékenységgel. Ennek nem meglepő módon komoly egészségügyi kihatása van, ami megmutatkozik az általános egészségügyi állapot, illetve a halálozások tekintetében is. Ezt a súlyos helyzetet felismerve a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja immár másodszor rendezi meg Budapesten a Mozgás Éjszakáját. A 2014-es rendezvényen közel húszezer ember – gyerekek, fiatalok, idősek – vállalkozott arra, hogy a már ismert és népszerű mozgásformák mellett újabbal ismerkedjen meg, akár motivációt nyerve ahhoz, hogy a fizikai aktivitást, a sportot beépítve az életébe, vagy a korábbinál hangsúlyosabbá téve azt, új utakon induljon el. Az idei rendezvény még több helyszínen, még több sportággal várja a mozogni vágyókat. Aki nem rest és mozogni mer, életet nyer. Mindezt úgy, hogy közben élményekkel is gazdagodik.


A mozgásszegény életmód világszinten súlyos problémát jelent; közel annyian halnak meg az inaktivitás okán előállt megbetegedésekben, mint a dohányzás okozta következményekben. Magyarországon a mozgásszegény életmód miatt 35 percenként meghal egy ember.


A magyarok mozgáshoz, sporthoz való hozzáállásának szintje nyugtalanítóan alacsony, a mérések alapján egy inaktív társadalom képe bontakozik ki. A lakosság kétharmada – hatvanhét százaléka – napi tíz percet sem tölt sporttal. „Nemcsak a munkatevékenységhez kapcsolódik kevés mozgás, hanem a szabadidős, kifejezetten sport jellegű testmozgás is ritka és tartamát tekintve” – hívja föl a figyelmet a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Európai lakossági egészségfelmérés, 2014 (Elef) eredményeit ismertető kiadványa. Eszerint mindössze 4,5 százalék azok aránya, akik a hét minden napján végeznek testmozgást. Ennél kevesebben vannak azok, mindössze 3,2 százalék, akik kifejezetten az izomerősítéssel, az állóképesség fejlesztésével összefüggő gyakorlatokat végeznek. A válaszadók hetvenhat százaléka pedig „ki sem kel a foteljéből”. Az Eurobarometer korábbi adatai némi javulást mutatnak az elmúlt három év viszonylatában, ugyanakkor a heti 2-3 alkalommal mozgást végző 13 százalékos lakossági arány még mindig csak 23 százalékon áll.


A Mozgás Éjszakája rendezvény egyértelműen azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az élményekben gazdag sportlehetőségek mentén felhívja a figyelmet a mozgás és a sport örömére, az egészségmegőrzés és tudatosság fontosságára is.

(egeszseg.hu)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.