20 lapát egyszerre csobban a vízben a dob ütemére. 20 evezős egyszerre küzd a célért. Pereg a dob, a kormányos pedig minden igyekezetével próbálja irányban tartani a hajót. A sárkányhajózás egy igazi közösségteremtő sport, amit mindenkinek érdemes kipróbálnia.

Körülbelül 2000 évvel ezelőtt Csü Jüan, a nagy kínai költő vízbe ölte magát, mikor eljutott hozzá a hazája pusztulásának híre. Azóta minden évben a halálának az évfordulóján óriási sárkányhajó versenyeket rendeznek, ami a nagy költő szellemének a keresését szimbolizálja. Az ünnep Kína után hamarosan Koreában és Vietnamban is elterjedt, de a sárkányhajózás, mint sport 80-as évektől kezdve lassan Európát is meghódította.Amellett, hogy garantáltan jó hangulatot teremt és igazi csapatépítő, a sárkányhajózás az egyik legbiztonságosabb és legkönnyebben megtanulható vízi sport. A hajó legénységét a 18-20 evezős, a dobos és a kormányos adja, akik közös erővel igyekeznek a hajót minél hamarabb a célba juttatni. Az evezősök előrefelé néznek és a dob ütemére hajtják előre a sárkányt, míg a kormányos az irányításért felel. A sárkányhajó már nagy távolságból is megismerhető, mivel elől egy sárkányfej, hátul pedig a sárkány farka díszíti. Versenyeken a hajók 250m-en, 500 m-en, 1000 m-en és 2000 m-en is megküzdhetnek egymással, és a sportszerűség miatt a legénység összetételét is meghatározzák: lehetnek nyílt (általában csak férfi), női és vegyes evezősök is, a kormányos és a dobos viszont ellenkező nemű is lehet.


De hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Nézze meg ezt a kis összefoglalót a tavaly Sukorón megrendezett sárkányhajó-bajnokságról!Érdekli a sárkányhajózás? Június 28-án a Mozgás Éjszakáján  este 10:15 és hajnali 4:00 között a Városligeti Csónakázótavon már már ki is próbálhatja! Hogy le ne maradjon, már most biztosíthatja a helyét az előzetes regisztrációval!


Forrás: sarkanyhajo.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.