Egy darab E betű és 3 darab szám. Szinte mindegyik csomagolt élelmiszerünkben van olyan adalékanyag, amelyet ezzel a jelrendszerrel jelölünk. De hogy pontosan mit jelentenek ezek a betűk és a számok? Cikkünkből most megtudhatja.

Mire jó az E-számok rendszere?


Az E-számok „jelnyelvét” azért kezdte el használni az Európai Unió, hogy egyszerűbbé és egyértelműbbé tegye az élelmiszerek beazonosítását és jellemzését. Az EU országaiban egyrészt a hivatalos nyelvek rendkívül sokrétűek, így a címkéken látható megnevezések sem mindig egyértelműek. Másrészt maguknak az adalékanyagoknak is nagyon bonyolult kémiai elnevezésük, illetve elnevezéseik lehetnek, ezért született meg az a döntés, hogy egy egységes rendszer segítségével jelöljék a szóban forgó összetevőket.


Egyszerűbb, de mégis bonyolult


Korábban ezek a számok nemcsak magát az adalékanyagot jelölték meg, hanem annak technológiai funkcióját is. Az E 100-as az E 199-es közötti tartományba például a színezékek tartoztak. Hamarosan azonban egyre több olyan adalékanyag jelent meg a „piacon”, amely egyszerre több feladatot is ellátott, így a későbbiekben nem tudott működni ez a fajta logikai csoportosítás. Ma már tehát egy E-számból nem állapítható meg egyértelműen, hogy milyen pontosan milyen szerepet szánt neki az adott élelmiszer gyártója.


A címkén keressük!


Ha egy gyártó az élelmiszeréhez bármiféle adalékanyagot hozzáad, akkor azt mindenképpen jelölnie is kell az adott terméken. Ez többféleképpen történhet:

  • a csoportnév és a konkrét adalékanyag megnevezésével – például antioxidáns: butil-hidroxi-anizol
  • a csoportnév és az E-szám megadásával – például: antioxidáns: E 320

Fontos elvárás a gyártók felé az is, hogy az E-számokat csak olyan adalékanyagok azonosítására használhatják, amelyek mindenben megfelelnek a tisztasági előírásoknak. A jelenleg használt adalékanyagok listáját és azok főbb jellemzőit következő cikkünkben részletesen tárgyaljuk majd.


Forrás: OÉTI

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.