A kerékpározás az utazás, a rekreáció és a sport kiváló keveréke. Jelentősen nagyobb távolságot tehetünk meg így, mint gyalog, ugyanakkor sokkal többet ismerhetünk meg a környezetünkből, mintha autóval utaznánk.
A túra lehet egynapos vagy akár több hetes, mehetünk aszfalton vagy terepen, lehet egy pontból kiinduló csillagtúra, körtúra vagy egyik pontból a másikba irányuló ‘irány’ túra. Cikkünkben sorra vesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogyan készüljünk, mit vigyünk magunkkal elsősorban egy- vagy többnapos túrára, rekreációs sportolóként…
Az országúti túrázásnak számos változata van. Lehet egynapos kirándulás a környék egyik legszebb pontjára, egy-két nap vagy akár egy hét az ország valamely régiójában, például tókerülés (Balaton, Fertő-tó stb.). Az aszfaltos túrázás egyik legnépszerűbb formája az egynapos túra.
###1 napos túra - Hogyan készüljünk, mire figyeljünk?
 • Tervezzük meg az útvonalat. Vigyünk térképet, GPS-t.
 • Mindenképpen használjuk a kevésbé forgalmas, alsóbbrendű utakat vagy ha van, a kerékpárutat.
 • A túra során hajtsunk kis áttételeket, és legyünk tisztában teljesítőképességünk határaival. Ha kezdők vagy újrakezdők vagyunk tartsuk be a fokozatosság elvét és kezdjünk könnyebb, rövidebb túrákkal.
 • Vigyünk magunkkal enni-innivalót. Ez legyen elsősorban víz és energiaital, amely segít pótolni az elvesztett energia, ásványianyag és sómennyiséget, illetve gyors energiapótló élelmiszer például energiaszelet, müzliszelet vagy banán.
 • Rendszeresen együnk és igyunk, ne hagyatkozzunk az éhség- és szomjúságérzetre, ami már túl későn jelentkezik.
 • Az alkoholfogyasztás tilos, a Kerékpáros KRESZ szabályai az autózáshoz hasonlóak. Az alkohol eltompíthat és fokozott folyadékigényt eredményez.
 • Számítsunk a defektre is, ezért vigyünk magunkkal alapvető szerszámokat, defektjavító készletet, pumpát.
 • Legyen nálunk készpénz, esetleg bankkártya, feltöltött telefon és esetleg egy fényképezőgép.
 • Nyáron vigyünk magunkkal naptejet és használjuk is!
 • Öltözködésünk lehet könnyű, de mindenképp viseljünk felsőruházatot, nehogy leégjünk. Vigyünk magunkkal egy plusz réteget, szél és esőkabátot, de érdemes beszereznünk egy kerékpáros kesztyűt is, ami megkíméli a kezet a leégéstől.
 • Viseljünk napszemüveget, bringás szemüveget!
 • Mindig legyen rajtunk bukósisak!
 • Pakoláshoz praktikus lehet a kerékpárra szerelhető oldaltáska vagy kishátizsák.
 • Legyen nálunk első és hátsólámpa. Minden tervezés ellenére eltévedhetünk és könnyen ránk sötétedhet.
  A többnapos túra lehet csillagtúra, amikor felszerelésünk döntő része a szálláson kerül elhelyezésre, míg mi, nap mint nap, a környék egy-egy szegletét járjuk be. Ez lényegében egynapos túrák sorozata, így az ott leírtak szerint kell felkészülni rájuk. A másik változat a vándortúra, ahol minden éjszaka más-más szálláson hajtjuk álomra fejünket és összes holminkat folyamatosan magunkkal visszük. Így járhatunk be hosszabb útvonalat, ismerhetünk meg több tájegységet, viszont kerékpárunkat fel kell készíteni a csomagok szállítására. Egy harmadik lehetőség, ha a holmit egy kísérőautó viszi: ez általában szervezett túrák esetén lehetséges. Az egynapos túra leírásának kiegészítéseként vegyük figyelembe az alábbiakat.
  ###Több napos túrára így készüljünk fel:

 • Készítsünk útvonaltervet. A térképek mellett hasznosak a túraajánló könyvek is.
 • Csomagszállítás: tervezzük meg a csomagok szállítását. Amennyiben vándortábor jelleggel haladunk minél kevesebb felszerelést vigyünk. Érdemes beszerezni kerékpárra szerelhető oldaltáskát. Körültekintően pakoljunk a kerékpáros táskákba, a legnehezebb dolgok mindig alulra kerüljenek, míg a leggyakrabban használtak a tetejére.
 • Alvás: amennyiben nem szálláshelyen alszunk, kempingezéshez kicsi sátor (nem 2 seconds), felfújható derékalj és nyári hálózsák szükséges.
 • Étkezés: nem érdemes szállítanunk túl sok ennivalót, mert nehéz és könnyen megromlik. A napi friss bevásárlás Magyarországon mindenhol folyamatosan megoldható.
 • Váltóruha: többnapos túránál a napi tiszta alsó ruházat mellett biztosan szükséges rossz idős ruházattal, illetve alvóruhával is készülni.
 • Tisztálkodás: érdemes mindenből kicsi túra változatot venni vagy kisebb tégelybe tölteni, illetve vigyünk magunkkal könnyen száradó kis törülközőt.
 • Lakat, zár beszerzése fontos, éjszakára minden mozdítható dolgot vegyünk le a kerékpárról.
  ###Általános ellenőrzőlista – a 15 legfontosabb:

 1. Pumpa, pótbelső, defektjavító készlet, bicska, öngyújtó vagy gyufa
 2. Szerszámkészlet a beállításhoz és javításhoz
 3. Esőkabát vagy poncsó, könnyű nyári bringás ruha
 4. Bukósisak
 5. Napszemüveg, bringás szemüveg
 6. Élelmiszer, elsősorban energiaszelet, müzliszelet, banán
 7. Innivaló kulacsban, vagy italtároló zsákban
 8. Zsebkendő, nedves törlőkendő
 9. Készpénz (és bankkártya)
 10. Igazolvány
 11. Lakat
 12. Elsősegély felszerelés, naptej, fájdalomcsillapító
 13. Térkép, GPS
 14. Telefon, fényképezőgép (feltöltve)
 15. Lámpa előre és hátra
  ###Hasznos linkek

merretekerjek.hu
bringazok.hu
mozgasvilag.hu
turakonyv.hu
frigoriakiado.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.