A napokban a Jósa András Oktatókórház az egyik helyszíne a világ vezető kézsebészeinek rendezett oktatókurzusnak.
2019.09.09.
Nem véletlen, hogy a többek között izraeli, angol, norvég, amerikai, brazil és dél-koreai sebészek és gyógy¬tornászok ide érkeznek, ugyanis a szervezőbizottság magyar elnöke az a dr. Turcsányi István, aki a négyvégtag-bénult betegek felső végtagi helyreállító műtéteinek nemzetközileg elismert szakembere és főorvosa annak az oktatókórháznak, mely hazai központja a tetra¬plég¬ellátásnak.
Fogat mosni, megfogni egy almát és a szánkhoz emelni mindennapi rutinmozdulat, ahogy egy betűt leütni a számítógép billen¬tyűzetén is. Az egészséges emberek talán fel sem fogják, mekkora jelentősége van egyetlen ilyen mozdulatnak, ami a gerincsérült, négy végtagjukra lebénult társainknak megoldhatatlan feladat. Vagy mégsem?
– Nem, nem lehetetlen, hogy ezeket a mozdulatokat megtegyék, sőt, olyan betegünk is volt, aki a műtétet és rehabilitációt követően távmunkát tudott vállalni, önállóbb életet élhet. De említhetem azt az autóversenyzőt is, aki visszatért a versenypályára, és a 14 futamos versenyen nyolcszor győzött. Tolószékben tették fel a dobogó legfelső fokára, de ismét versenyzett – érzékeltette két példával az Astellas-díjas dr. Turcsányi István főorvos, mi az igazi jelentősége a tetraplég (négyvégtag-sérült vagy -bénult) betegeken elvégzett fogásjavító, a kézfunkció helyreállítását célzó műtéteknek.
A Jósa András Oktatókórház főorvosa, a speciális beavatkozás nemzetközileg is elismert szaktekintélye 2001-ben ismerkedett meg Jan Fridén svéd kézsebész professzorral, s felvetődött, hogy Magyarországon is el lehetne kezdeni a fogásjavító műtéteket, amihez a professzor szakmai segítséget ajánlott; egy évvel később Turcsányi doktor el is végezte az első operációját.
A műtét leegyszerűsített lényege, hogy a váll épen maradt izmainak áthelyezésével gyakorlatilag újraélesztik az izmokat, ami után a betegek képesek mozgatni a lebénult karokat és ujjakat, s az elveszett funkciók visszatérnek.
A több mint egy évtizedes szakmai kapcsolat azóta is töretlen, mi több, a nyíregyházi főorvos és a svéd professzor már kilencedik alkalommal szervezi meg azt a nemzetközi kurzust, amelyre a világ szinte miden tájáról érkeztek sebészek. A konferenciának és oktatókurzusnak hatodszor házigazdája Nyíregyháza és a Jósa András Oktatókórház, mely ma a tetraplég betegellátás országos központja is.
A mostani képzésen 14 kézsebész (Izraelből, Brazíliából, Németországból, Dél-Koreából, Hollandiából, Angliából és az USA-ból is érkeznek szakemberek) és 17 gyógytornász vesz részt, akik korszerű műtéti fogásjavító eljárásokkal és rehabilitációs ¬kezelésekkel ismerkednek meg.
– Nagyon fontos minőségi mutató egy kórház életében, ha nemcsak európai, hanem világszínvonalú műtéti beavatkozásokat végeznek az intézményben – mondta az oktatókurzusról tartott sajtótájékoztatón dr. Adorján Gusztáv. A megyei kórházak főigazgatója kiemelte: a négyvégtag-bénult betegek ellátása rendkívül bonyolult és nagy felkészültséget igényel, az pedig, hogy a világ kézsebészei Nyíregyházán tanulják meg a műtéti eljárást, azt bizonyítja, kórházunkban magas színvonalú a sebészeti ellátás. A Jósa András Oktatókórházban évente 30-40 műtétet végeznek el, de tény, információhiány miatt nagyon sokan nem tudnak erről a lehetőségről.
– Minden négyvégtag-bénult betegnek lehet – eltérő mértékben – segíteni ezzel a műtéttel, ami az életminőségükben is jelentős eredményt hoz – hangsúlyozta a főigazgató. Dr. Francz Monika orvos¬igazgató elmondta: az országban évente 250 ember szenved olyan balesetet, amiben a nyaki gerincvelő sérül, s mind a négy végtagja lebénul.
– Egyetlen pillanat elég, hogy a nagyon súlyos állapot kialakuljon, azonban a speciális műtéti eljárással sokak életminőségét lehet javítani, ezért a kórház menedzsmentje minden támogatást megad ahhoz, hogy a fogásjavító, a kézfunkció helyreállítását célzó műtét technikáját minél többen tanulják meg – mondta.
Forrás: szaon.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.