A Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat rendszeresen frissülő adatbázissal segíti az önkéntes véradókat, emellett átfogó tájékoztatást adnak arról is, hogy a véradásnak milyen szerepe van a mindennapjainkban. Az biztos: a véradással mindenki jól jár.

A véradás rendkívül fontos, életmenő tevékenység. Egyetlen véradás által is három beteg kap segítséget, s amellett, hogy a véradó önzetlen segítséget nyújt ismeretlen embertársainak, a véradás számára is közvetlen visszajelzésként szolgál a személyes egészségét illetően. A véradással együtt jár a kötelező felmérő tesztek elvégzése is, ami kiterjed a vércsoportra, a HIV-re, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, illetve a szifilisz kimutatására is. A biztonságos vérkészlet rendelkezésre állásához naponta 1800 véradóra van szükség. Komoly érvek szólnak amellett, hogy valaki véradóvá váljon, ezt a döntést évente több mint 50 ezer ember hozza meg.


Bizonyos feltételeknek teljesülniük kell annak érdekében, hogy valaki véradóvá válhasson.


Véradó lehet, aki:


- egészségesnek érzi magát

  • a véradásra elhozta magával eredeti TAJ- kártyáját (vagy EU-s TAJ-kártya is jó), lakcímkártyáját, személyi igazolványát
  • elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot
  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A bővebb információkat itt értheti el


Könnyen megtalálhatók a helyszínek és az időpontok


A véradásra a Magyar Vöröskereszt, illetve az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) folyamatosan biztosítja a lehetőséget. Mindkét szervezet folyamatosan frissülő, pontos dátummal is időponttal segíti az önkéntes véradókat. Természetesen online térkép is rendelkezésre áll a könnyebb tájékozódás és szervezés érdekében, s immár egy új mobil-applikáció is rendelkezésre áll. Az OVSZ állandó véradási helyszínekre várja az önkénteseket, ugyanakkor a lehetőség szinte házhoz is megy, mivel a Vöröskereszt 2006-ban útjára indult véradó kamionja évente több ezer kilométert megtéve járja az országot. 


(Fotó: Csordás Ádám/Magyar Vöröskereszt)

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.