Az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály szakemberei három éve végeznek kritikus állapotú betegeknél folyamatos vesepótló, úgynevezett CRRT (Continuous Renal Replacement Therapy) kezelést. A terápia már több, mint 100 beteg megmentéséhez járult hozzá.
2019.07.26.
– Az eljárás sokkal több, mint pusztán a károsodott vesefunkció mesterséges pótlása. Minden olyan betegnél életmentő lehet, ahol a keringésbe olyan anyagok kerülnek – akár a szervezetünk saját szöveteiből, sejtjeiből, akár a külvilágból – melyek a szerveket, szervrendszereket károsítják, azok visszafordíthatatlan működésképtelenségét, majd a beteg halálát okozzák. Legyen a kiváltó ok súlyos sérülés, szepszis, súlyos légzési- vagy keringési elégtelenség, szülészeti krízisállapotok, hasnyálmirigy gyulladás, vagy gyógyszerek, vegyszerek által okozott mérgezés – ismerteti az eljárás indikációit dr. Irsai Ákos, az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa, aki nemrégen tért haza a Vicenzában megrendezett nemzetközi folyamatos vesepótló kezelés konferenciáról.
Az osztályvezető kiemelte, a nemzetközi szakmai platformokon egyre hangsúlyosabb az az álláspont, mely szerint a CRRT a kritikus betegellátás ugyanolyan fontos eleme, mint a mesterséges lélegeztetés vagy a keringéstámogatás.
– Az orosházi szakmai csapat ezen megközelítés terén élen jár. A helyben felállított protokollrendszer alapján a kezelések elkezdését a korai fázisban rendeljük el, megbecsülve a szervkárosodások esélyének mértékét, nem megvárva azok kialakulását – fogalmazott Irsai Ákos.
Dr. Irsai Ákos a vicenzai világkongresszus tapasztalatait összegezve elmondta, a kórház jó úton jár az ilyen kezelésekkel. Hangsúlyozta, a neves orvosok előadásaiban, szakmai fórumokon elhangzott innovatív irányvonalak bizonyos elemeit az Orosházán kidolgozott protokollrendszer már tartalmazza, azokat rutinszerűen alkalmazzák, ezért nagy érdeklődés kísérte erről szóló szakmai beszámolóját. Hozzátette, a konferencián való részvétel nem csupán az eddigi munka elismerése, hanem hosszú távú feladatok tervezésének a kezdete is.
– A Magyarországot képviselő orvoscsapat tagjaival közösen, nemzetközi mintára, de Magyarországra specifikálva nemzeti adatbázis felállításának igényét fogalmaztuk meg. A munkacsoportban – mely a nemzeti adatbázis felállításán, és szakmai elemeinek kidolgozásán fog tevékenykedni – az Orosházi Kórház intenzíves szakemberei is helyet kaptak. Az adatbázis létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző ellátó helyeken végzett kezelések elemeiről részletes betekintést nyerjünk, valamint, hogy korszerű nemzeti kezelési eljárásrendet alkossunk. Az elmúlt évek tevékenységei, fejlesztései nyomán az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya felkerült nem csak az ország, de Európa szakmai térképre is – zárta az osztályvezető.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.