Az idei költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Zombor Gábor. Az egészségügyért felelős államtitkár a rák világnapján szólt a nemdohányzók védelméről, illetve a szűrési programokról is. A férfiak esetében némileg csökkent, addig a nőknél emelkedett a tüdőrák okozta megbetegedés aránya – hívta föl a Kovács Gábor. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa az egeszseg.hu-nak adott interjújában világítja meg a dohányzás és a tüdőrák közötti összefüggést.

Az elmúlt években széles összefogás alakult ki a rákbetegségek leküzdésére, megalkották a nemdohányzók védelméről szóló jogszabályt, és több szűrési modellprogram indult el – erről az egészségügyért felelős államtitkár beszélt szerdán a rákellenes világnap alkalmából tartott budapesti sajtótájékoztatón. Zombor Gábor elmondta, az ez évi költségvetésben ötmilliárd forint áll rendelkezésre a megelőzést szolgáló szakmai programokra.Kovács Gábor, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgató főorvosa arról beszélt, hogy míg a férfiak esetében némileg csökkent, addig a nőknél emelkedett a tüdőrák okozta megbetegedés aránya. A főorvos elmondta, dohányzás ellenes hatékony intézkedésekről csak 2011 óta beszélhetünk, azok következtében csökkent a dohányosok száma, de ez elsősorban a férfiakra igaz, a fiatal és a középkorú nők esetében nőtt a dohányosok száma. Kovács Gábor szerint mindenképpen tovább kell folytatni a leszokást segítő programokat, illetve fel kell hívni a lakosság figyelmét a betegségre jellemző tünetekre, hogy minél hamarabb megkezdődhessen a terápia.


Speciális CT


A főigazgató beszélt arról is, hogy a Korányi intézetben elindították Magyarországon is azt modellprogramot, amelynek során egy speciális CT-vizsgálattal kimutatható a tüdőrák. 


A főigazgató egyébként az egeszseg.hu-nak adott interjújában részletesen kifejti a tüdőrák és a dohányzás közötti összefüggést, valamint a tüdőrákos megbetegedések elmúlt néhány évtizedes hazai alakulását.Török Krisztina, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) főigazgatója elmondta, egy felmérés szerint 2 százalékkal nőtt a serdülők körében a dohányzók aránya, és 7 százalékkal csökkent azok száma, akik csak alkalmanként gyújtanak rá.Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a személyes példamutatás fontosságát emelte ki. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének tavaly publikált átfogó kutatása szerint 2012-ben körülbelül évente 14 millió új rákos megbetegedést regisztráltak, ebben a legnagyobb arányban a tüdőrák fordult elő, megközelítőleg évi 1,8 millió új eset volt.Mint ismert, Magyarországon a tüdőrák a daganatos megbetegedések okozta halálozás első helyén áll a férfiak (30 százalék) és a nők (21 százalék) esetében is. Míg a férfiak körében enyhe csökkenő tendencia figyelhető meg, a nőknél a tüdőrák okozta halálozás évről évre emelkedik. Miközben országos szinten korábban mindig a férfiakat sújtotta nagyobb számban ez a betegség, Budapesten megdőlni látszik ez a trend, az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet adatai szerint hamarosan kiegyenlítődik a két nem esetében a halálozási arány, sőt, néhány éven belül a fővárosban több nő életét követelheti ez a daganattípus, mint férfiét. Még rosszabb a helyzet, ha nemzetközi összehasonlításban vizsgáljuk a kérdést. A tüdőrák világszerte a leggyakoribb, legtöbb emberéletet követelő daganattípus, Magyarország pedig világelső a tüdőrák okozta halálozás tekintetében, annak ellenére, hogy a legfrissebb kutatások ismét alátámasztották, hogy a megbetegedések közel 90 százaléka összefüggésbe hozható a dohányzással, tehát a megelőzésben komoly szerepe van az életmódváltásnak, az egészségtudatos magatartásnak. 


2012 óta számos fontos intézkedés született hazánkban a nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás visszaszorítása, valamint a leszokás támogatása érdekében. 2012. január elseje óta tilos a közforgalmú zárt légterű helyeken, közösségi tereken a dohányzás, létrejött az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, amely többek között ingyenesen hívható (06 80 44-20-44), leszokást támogató telefonos szolgáltatás keretében nyújt segítséget. A programról részletesen itt olvashat. 


Figyelem, videópályázat: Van 5 perced! A rák ellen.


Az Országos Egészségfejlesztési Intézet Egészségkommunikációs Központja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal közösen, középiskolás diákok számára „Van 5 perced! A rák ellen.” címmel videópályázatot hirdet, amellyel a tüdőrák megelőzése szempontjából kulcsfontosságú életmódbeli tényezőkre, az egészségtudatos magatartásra kívánja felhívni a figyelmet. A diákoktól olyan kreatív, maximum 5 perces kisfilmeket várunk, amelyben összefoglalják, hogyan vennék rá a környezetükben élőket a rizikófaktorok csökkentésére, a dohányzásról való leszokásra, mozgásra, megfelelő táplálkozásra, az egészségesebb életre. A kezdeményezésről az egeszseg.hu-n lehet tájékozódni.


Forrás: MTI/egeszseg.hu

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.