Több magyar kórházban papot is lehet hívni a betegekhez, szeptembertől pedig képzések indulnak az önkéntes segítők számára.
2019.08.09.
Dr. Veres András megyés püspök 2007. augusztus 1-jei hatállyal nevezte ki Molnár Árpád plébánost a szombathelyi kórházlelkészi teendőinek ellátásával. A kórházlelkész megbízatása nem csupán a Markusovszky kórházra, hanem a többi egészségügyi intézményre is szól. Az ő feladata a szociális, gyermek- és öregotthonokban lakók lelki ellátása is.
A kórházi lelkészek alapvető feladata, hogy azért munkálkodjanak, hogy az egészségügyi intézményekben is elérhető legyen a lelkipásztori segítség akkor, amikor az ember megváltozott élethelyzetbe kerül. Az egyházi személyek munkáját önkéntes beteglátogatók is segítik. Ők a hét adott napján sorra látogatják a kórház betegeit és listát készítenek azokról, akik az atyával találkozni szeretnének.
Hetente több alkalommal is tartanak szentmisét a sürgősségi tömb harmadik emeletén lévő kicsi kápolnában. Ezeken a miséken a betegek mellett, a kórházi dolgozókért mutatnak be a szertartást. Egyes napokon, a katolikus és a protestáns lelkészek közösen ökumenikus istentiszteletet tartanak.
Több régióban januárban és szeptemberben hirdetik meg azokat a tanfolyamokat, amelyeket önkéntes beteglátogatók számára tartanak. Ezekre a "hitüket gyakorló katolikusok jelentkezését várják, akik el tudnának köteleződni olyan önkéntes szolgálat mellett, amely az elfogadásról, az alázatos őszinte szeretet gyakorlásáról szól. Azaz a másik emberről, aki mellett ott lehetünk úgy, ahogy igényli: meghallgatva őt, ha beszélgetni szeretne; segítve őt, ha lelkipásztorral szeretne találkozni, hogy vallását gyakorolhassa" - olvasható a Budapesti Katolikus Kórházlelkészség korábbi közleményében.
Az önkéntesek és az egyházi személyek több kórházban, a különböző osztályokon - Biblia- csoportokat, gyász-csoportokat, szenvedélybetegek csoportot, ima csoportot, de még filmklubot is szerveznek. Sok helyen az istentiszteleteken való részt vétel mellett, vallásos könyvek kölcsönzésére, lelki problémák megbeszélésére is van lehetőség.
A kórházlelkészségről a korhazlelkesz.hu oldalon tájékozhatnak az érdeklődők.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.