A Váci Járás Egészségfejlesztési Irodája kezdeményezte, hogy a szív- és érrendszeri klub állandó résztvevői, illetve a VSZC Selye János Egészségügyi és Szociális Szakgimnázium és Szakközépiskola tanulói a hatékonyabban figyelhessék meg a megelőzés, az orvosi gondozás jelentőségét a mindennapi életben.  Fontos, hogy a jövőbeli gyakorló ápolók példamutató preventív szemlélettel, egészségtudatos magatartással lépjenek az egészségügyi hivatás útjára.

A kardiovaszkuláris betegségek világszerte vezető haláloknak számítanak. Hazánkban a várható átlag életkor férfiaknál 8, nőknél 6 évvel marad el az európai értéktől, és az éves halálesetek mintegy felét okozzák a keringési rendszer zavarai. A kardiovaszkuláris megbetegedések közül a leggyakoribbak a szívinfarktus, a stroke, a koszorúér-betegség és a szívelégtelenség.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához számos rizikófaktor vezet, ezért nagyon fontos hangsúlyozni a prevenciót.  A hat alkalmas klubfoglalkozásokon a betegség kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezőkről – magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, túlzott alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, elhízás, életkor, stressz, örökletes hajlam – foglalkoznak.  A tünetek minél korábbi felismerésére Nagy Enikő, a váci Jávorszky Ödön Kórház kardiológiai osztályának főnővére, klubvezető hívja fel a figyelmet. Mint mondja, a kialakult betegség esetében a rendszeres orvosi vizsgálat, a gyógyszeres kezelés és a beállított diéta tudja segíteni a beteg életminőségének javulását. A tematikus programok keretein belül, mindenki elsajátíthatja a helyesen kivitelezett vérnyomásmérést, valamint otthon végezhető tornagyakorlatokat.  

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.