Az aktuális lelki állapot nagy mértékben befolyásolja a rákkal való küzdelmet. Tudatos megélése számos módon erősíti a betegség legyőzését.

A daganatok kialakulásának első lépése az, amikor megváltozik a sejtben tárolt genetikai információ. Ezt nevezzük sejtmutációnak. Ez lehet természetes folyamat vagy „mesterséges”, kóros behatás, sugárzás vagy kémiai anyag eredménye. Természetes úton mindenki szervezetében létrejönnek ilyen hibás sejtek, amikor az egészségesek osztódásakor valami „elromlik”, és véletlenül hibás keletkezik. Védekező rendszerünk azonban tudja, mi ilyenkor a feladata, észleli és elpusztítja ezeket a sejteket ahhoz hasonlóan, ahogyan egy vírussal vagy egy baktériummal tenné.


Azt, hogy a szervezetünk szembe tud-e szállni a daganatos sejtekkel, több tényező is meghatározza. Ezek közül egyik az immunrendszerünk állapota. Az egészséges táplálkozás, a mértékletes alkoholfogyasztás, a dohányzás kerülése és a rendszeres testmozgás segíti az immunrendszerünk megfelelő működését. Azonban a stressz csökkentésével és lelki életünk kiegyensúlyozottabbá tételével is harcolhatunk. Nincs 100 százalékos védőfaktor, és a rendkívül egészségtudatos életvitellel sem akadályozhatjuk meg minden esetben a rák kialakulását, de esélyeinket növelhetjük.


Pszichológiai eszközökkel is javíthatjuk immunrendszerünk ellenálló képességét, és ezen keresztül csökkenthetjük a rák kialakulásának kockázatát, vagy segíthetjük a betegséggel szembeni megküzdésben.


A tudatos megélés módszere


Az elmúlt években több lélektani beavatkozás hatását vizsgálták (például hipnózis, pszichoterápia, relaxáció) abból a szempontból, hogyan hatnak az egészségünkre, az immunrendszerünk ellenálló képességére, illetve hogyan segíthetik a rákból való gyógyulást. A stressz csökkentésével az egyik legnagyobb áttörést a tudatos jelenlét módszere hozta. Ezt  a Massachusetts-i Egyetem stressz klinikáján fejlesztették ki elsősorban daganatos, illetve egyéb krónikus fájdalommal élő betegek részére. A tudatos jelenlétet hangsúlyozó tanfolyam alatt a résztvevők testi és lelki folyamataik megfigyelését tanulják meg. Bővítik pszichológiai tudásukat önmagukról, és ezen keresztül lehetőségük is nyílik megváltoztatni addigi viselkedésüket.


Egy 2003-ban folytatott vizsgálatban 59 melldaganatos és 10 prosztata daganatos beteg vett részt nyolc héten keresztül ezen a képzésen. A tanfolyam elején és végén is vizsgálták immunrendszerük védekezőképességét és lelki állapotukat. Az eredmények szerint a résztvevőknek jelentősen csökkent a stressz szintjük, ezzel izmaik kevésbé feszültek, gondolkodásmódjuk pedig jelentősen pozitívabb lett. Emellett szorongásuk,depresszív hangulatuk és a daganat legyőzésében kulcsszerepet játszó immunrendszerük védekezőképessége is javult. Később ezeket az eredményeket más vizsgálatok is alátámasztották.


Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy ilyen tanfolyamon való részvétel garancia a gyógyuláshoz, de mindenképpen bizakodásra ad okot. Ezenkívül jól szemlélteti azt is, hogy a lelki egészség és egyensúly milyen szoros kapcsolatban van a testi egészségünkkel és ezen keresztül a betegségekkel való megküzdéssel.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.