A rák kialakulásában számos tényező játszik szerepet. Meghatározóak a genetika és a különféle biológiai adottságok,nagy hatással vannak a környezeti tényezők (az UV sugárzás, környezetszennyezés) és az életmód (táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás) is.

A rákkeltő anyagok és a fenti hatások képesek módosítani a sejtek genetikai információját, és ezáltal létrehozni a szervezetben a daganatot.


Lelki kockázat


Mi a magyarázata annak, hogy hasonló kockázati körülményekkel élő emberek egy része megbetegszik, míg a másik részénél nem alakul ki rákos megbetegedés?


A válasz részben a lelki működésben rejlik. Daganatos betegeket vizsgáló kutatásokban megfigyelték, hogy létezik egy a rák kialakulása szempontjából kockázatot jelentő úgynevezett C típusú személyiségszerkezet.


A C típusú személyiségre jellemző vonások:

 • Nagyon jól szocializáltak, azaz könnyen tudnak kapcsolatot teremteni és a környezetük kedves, szerethető emberként ismeri őket.
 • Kifejezett konfliktuskerülők, túlzottan racionális gondolkodás jellemzi őket.
 • Képtelenek nemet mondani.
 • Elfojtó személyiség típusba tartoznak, tehát negatív érzéseiket (például haragot) nem fejezik ki, hanem elfojtják.
 • A stresszes események kifejezetten megviselik őket, ezek a helyzetek nem tudatosulnak bennük, mert a negatív érzések miatt elfojtják.
 • Önmagukért nem tudnak kiállni, de mások érdekeiért képesek harcolni.
 • Mindenkor alkalmazkodnak, ezért saját érdekeiket folyamatosan alárendelve igyekeznek mások igényeinek és elvárásainak tökéletesen megfelelni.
 • Saját szükségleteikről, szeretet és elismerés utáni vágyaikról nem vesznek tudomást.

teli</em>depresszio


A daganatos betegek élettörténetére jellemző vonások


A daganatos betegek vizsgálata során a felsorolt személyiségjellemzőkön túl az élettörténetükben is fedeztek fel közös vonásokat.

 • Jellemző volt rájuk a gyakori, a kora gyermekkori súlyos trauma, például szeretett személy elvesztése vagy a szülők korai válása.
 • Visszaemlékezéseikben szüleiket gyakran írták le elutasítónak, szigorúnak, távolságtartónak, akik nem tudták kielégíteni érzelmi igényeiket.
 • Gyermekként magányosnak, elhagyatottnak érezték magukat.
 • Kifejezetten "jó gyereknek" számítottak és serdülőkorukban is hiányzott a lázadás.

Test és lélek elválaszthatatlan, és nincs ez másként a daganatos betegségek esetében sem. A C típusú személyiség és az élet során bekövetkező események különféle változásokat hoznak létre az emberi szervezetben, például csökkent immunműködés. Ezeknek a változásoknak következményeként a szervezet hajlamosabb lesz a daganatok kialakulására.


A C típusú személyiség, a gyermekkori trauma vagy a kevésbé támogató gyermekkori környezet nem kizárólagos oka a daganatok kialakulásának, de erős kockázati tényező.


Ha tudatos odafigyeléssel vagy szakember segítségével sikerül ezen változtatni, például a negatív érzések elfojtását megszüntetni vagy a gyermekkori traumát feldolgozni, akkor nem csak kiegyensúlyozottabb lelki működést eredményez, hanem a rák kialakulásának kockázata is csökken.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.