Áll és vár. Egyik lábáról a másikra áll... és újabb és újabb ötleteket talál ki, hogy haza rohanhasson . Az iskolaváltás nem egyszerű, hat tippünkkel azonban könnyebbé tehetjük a csemete számára!

1. Látogassuk meg együtt az új iskolát!


Az új ismeretlen épület félelmetes monstrumként magasodhat az „újonc” elé az első iskolai napon. Ezért lehetőleg még a tanév kezdete előtt látogassunk el az iskolába, hiszen az ismerős környezet biztonságérzettel vértezheti majd fel a kisdiákot az első napok rengeteg új benyomása közepette. Találkozzunk a tanító nénivel, nézzük meg együtt, hogy hol fog ülni, melyik lesz a padja, hogyan néz ki az iskolaudvar.2. Ismerkedjünk meg az új tanárokkal!


Sok gyerekből szorongást vált ki, ha új tanár veszi a kezébe a tanítását. Nem tudják, hogy ki ő, mit szeret és mit nem, milyen elvárásokat támaszt a diákokkal szemben. Ezért ha egy mód van rá, ismerkedjünk meg vele már a tanévkezdés előtt is lehetőleg személyesen, de akár e-mailben vagy telefonon is. Számoljunk be a tapasztalatainkról a gyerkőcünknek is, így már a kezdet kezdetén elhessegethetjük a negatív gondolatokat a fejéből. Már az is sokat segíthet, ha találunk egy képet a leendő tanító néniről az interneten vagy egy évkönyvben: így máris párosíthatnak egy arcot az idegenül csengő név mellé.


3. Vegyük fel a kapcsolatot az új osztálytársakkal!


Egy barátságos arc csodákra képes az első napokban, ezért mindenképpen járjunk utána, hogy lesz-e ismerős az új osztályban. Az iskolakezdés előtt érdemes egy „játszós délutánt” is tartani a leendő barátokkal, ahol a szülők és gyerekek egyaránt megismerkedhetnek egymással. Ha szimpatikusak, szervezzünk nyugodtan közösen különórákat is! Ezek rengeteg közös élményt adhatnak a kicsiknek, és nem utolsó sorban praktikusak is: az érdekelt szülőknek elég felváltva hozni-vinni a gyerekeket.


4. Szerezzük be együtt az új tanszereket!


A közös bevásárlókörút gondolatban segíthet felkészülni a gyerkőcnek az iskolai hétköznapokra, és a még nem használt, érdekesnek tűnő új eszközökkel máris felkelthetjük az érdeklődését az új feladatok, új ismeretek iránt! A feltétlenül szükséges tanszerek mellett belecsempészhetünk egy két „haszontalanabb dolgot” is a kosárba, legyen az egy menő jegyzetfüzet vagy egy érdekesebb színű toll. Ezek az egyszerűbb örömök segíthetnek abban, hogy örömtelibb legyen az évkezdés.


5. Az utolsó szabad hetekben ne tömjük tanulással a kicsi fejét!


Az új iskola új kihívások elé állíthatja az iskolást, amire nem árt felkészülni. A laza nyári ismétlés, felkészülés után azonban az utolsó héten már zárjuk be a tankönyveket. Egyes gyerkőcökből ugyanis szorongást válthat ki, ha a tananyagot utolsó pillanatban nézik át. Ekkor gyakran csak azt érzékelik, hogy mennyi mindent elfelejtettek vagy nem tudnak - azzal szemben, hogy mennyi mindenre emlékeznek jól.


6. Kezdjünk el fizikailag is ráhangolódni a tanévkezdésre!


A nyáron teljesen szabad kis hétalvót borzasztó sokként érné, ha hirtelen hajnalban kellene kelnie az első iskolai napon. Ezért jó, ha már pár nappal az évkezdés előtt lassan újra hozzászoktatjuk a napi rutinhoz, hogy az új helyen már az első napon kialudt és friss legyen.


Forrás: pbs.org

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.