Annyira kézenfekvő, hogy már azt sem tudjuk, miért érdemes enni. Pedig a rizs izgalmas és egészséges, és most meg is mutatjuk, miért.

Rizses-infografika


Most hogy már szinte mindent tud a rizsről, amit tudni érdemes, nézzük meg együtt, miket is lehetne kifőzni belőle.


Paradicsomos cukkiniragu rizzsel


Hozzávalók (személyenként):

  • 2 db zsenge cukkini
  • 8-10 dkg rizs
  • 1 paradicsom
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoranna (vagy más fűszer ízlés szerint)
  • olívaolaj

Elkészítés:


A rizst megfőzzük. Kevés olívaolajon megpirítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is, majd rárakjuk a meghámozott, kockára vágott paradicsomot. Sóval, borssal, majorannával, illetve ízlés szerint fűszerkeverékkel vagy kaporral fűszerezzük. Rárakjuk a kockákra vágott cukkinit és fedő alatt puhára pároljuk. Végül a kész rizst hozzákeverjük és szintén fedő alatt nagyon kis lángon rövid ideig pároljuk, amíg a rizs magába szívja a cukkini levét.


Árpa és vadrizs piláf gránátalmával


Hozzávalók (6 személyre):

  • 2 tk extra szűz olívaolaj
  • 1 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
  • ½ csésze vadrizs, átmosva
  • ½ csésze árpagyöngy
  • 3 csésze hús- vagy zöldségleves
  • 1/3 csésze fenyőmag
  • 1 csésze gránátalma mag (kb. egy gránátalmából)
  • 2 tk frissen facsart citromlé
  • 2 tk aprított petrezselyemzöld

Elkészítés:


Közepes lángon hevítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát és pároljuk addig, amíg enyhén meg nem fonnyad. Ezután tegyük bele az árpát és a vadriszt és pár percig együtt pirítsuk őket. A levest öntsük rá és hevítsük egészen forrásig. Ezután vegyük lejjebb a hőmérsékletet és főzzük puhára a keveréket körülbelül 45-60 perc alatt. Amíg fő, pirítsuk meg a fenyőmagokat közepes lángon, körülbelül 2-3 percig, amíg picit pirultak és roppanósak lesznek a szemek. Egy nagy tálba kanalazzuk bele a gránátalma magokat, az apróra vágott petrezselymet, a citromlevet és a megpirított fenyőmagokat, majd végül a megfőtt rizses-árpás keveréket. Keverjük jól össze a hozzávalókat és tálalhatjuk is a piláfunkat.


Forrás:


Mindmegette


Eating Well


Új Diéta 2013/5

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.