Az orvoslásban is egyre elterjedtebb a robottechnika használata, ami precízebb, kevesebb egészségügyi kockázattal járó beavatkozást tesz lehetővé. A kiskunhalasi Semmelweis kórház orvosai a nemrég kipróbálhattak egy ilyen eszközt; irányítható robotkar segítségével végeztek laparoszkópos műtéteket.
2019.06.19.
Ez a robottechnika az orvos irányítása alatt áll, pontosan az történik, amit a szakember szeretne.
Dr. Ördögh Csaba orvos igazgató szavai szerint a robotkar a műtőasztalra rögzíthető és egy steril behúzó lepedővel letakarható. Ehhez kapcsolódik egy laparoszkópos kamera, amelyet sebészeti, nőgyógyászati és urológiai műtéteknél használunk. Ezeknél a műtéteknél a kameraasszisztens általában egy másik szakorvos, az ő szerepét helyettesíti ez az eszköz. A kamerát egy joystick segítségével az operáló orvos az asszisztáló kezével mozgatja, beállítja, míg az operáló kezével végzi a beavatkozást. Lehet közelíteni, távolítani, balra és jobbra mozgatni a kamerát. Természetesen van egy vészkikapcsoló gomb, ha bármi meghibásodás történne, de a szerkezet nagyon megbízható.
A halasi kórházban évek óta végeznek laparoszkópos műtéteket, melyek lehetővé teszik, hogy a sebészeti beavatkozások a lehető legkisebb szövetkárosodással és fájdalommal járjanak. A roboteszköz stabilitása és a fáradtság kiiktatásának köszönhető megbízhatósága további komoly előrehaladást jelent a sebészetben.
– Egy hosszú műtét során például kiküszöbölhető az asszisztáló orvos remegő keze ezzel az eszközzel. Képzeljük el, mintha egy olyan ember lenne a műtőben, akinek soha nem remeg a keze. Ha öt óra hosszáig kell, akkor addig áll megbízhatóan a műtőasztal mellett. Gyakorlatilag kivált egy orvost. Egyszerű, ugyanakkor nagyszerű. Nincs túlbonyolítva a szerkezet, minden, ami fölösleges, kihagyták belőle, hogy a legkisebb legyen a meghibásodási lehetőség – mondta dr. Ördögh Csaba.
Az eszköz használatát a szakemberek könnyedén elsajátították.
– Nagyon egyszerű a kezelése és nagyon nagy segítség, hisz egy ember munkáját kiváltja a műtőben. Praktikus, precízen és könnyen irányítható eszköz. Urológusként laparoszkópos sérv- és veseműtéteknél alkalmaztam már, kiválóan működik. Minden műtétnél használható, rövid idő alatt megtanulható a használata. Az ilyen eszközöknek napról napra nő az orvoslásban betöltött szerepük – mondta dr. med. habil Holman Endre PhD, urológus főorvos.
Dr. Ördögh Csaba a baon.hu kérdésére elmondta: nagyon bizakodók azzal kapcsolatban, hogy Bács-Kiskun megyében elsőként a halasi kórház tulajdonába kerülhet egy ilyen eszköz.
A világ jelenlegi legfejlettebb robotsebészeti eszköze a Da Vinci robot, amely urológiai, nőgyógyászati, szív- és agysebészeti műtéteknél használható. Az orvos a robotműtét során a Da Vinci számítógépes rendszere, egy háromdimenziós képernyő előtt ül, és konzollal, illetve pedálokkal irányítja a robotkarokkal felszerelt eszközt. Ez a technika lehetővé teszi, hogy akár egy másik földrészről irányítsa a műtőben lévő robotot az orvos. Hazánkban még nincs ilyen robotsebészeti eszköz, de már bemutatkozott.
Forrás: www.baon.hu Mester-Horváth Nikolett Fotó: Mester-Horváth Nikolett / Petőfi Népe

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.