A szenvedély, ritmus és mozgás képlete: a salsa. Nem csak felperzseli a levegőt a táncosok körül, hanem át is mozgatja minden porcikájukat.

Kubai gyökerek, New york-i szárba szökkenés, ez a salsa egy mondatos története. A salsát profi táncosok, koreográfusok alkották meg a rumba és a mambó alapjain. A kubai gyökerek még a történetmesélő, sokszor körtánc kategóriába tartoztak. A salsa mai formája sokkal erősebben emlékeztet azonban a Puerto Rico-i „Bomba” hagyományaira, mert ebben a párok forgásokkal, egymással és a zenével is „versenyezve” igyekeznek megcsillogtatni ügyességüket.


Fotó: Chris Cheung


A salsa tudományosan a kardio mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a mozdulatok rendszeresen ismétlődnek. Ezért a rendszeres salszázás jó hatással van a keringési rendszerre. Pulzus emelő hatása miatt erősíti a szívet, így takarékosabbá teszi a munkáját. Remek stressz oldó, segít az emberi kapcsolatokat kialakításában, előmozdítja az önkifejezést, annak ellenére, hogy páros táncról van szó. Egy jó salszával egy óra alatt akár 400 kalóriát is eléget a test. Végzéséhez nem kell táncos múlt, csak elhatározás. Kortalan, bármikor megtanulható. A lépéskombináció 8 ütemű, ebből két ütem a szünet: egy-két-há’-szün- öt-hat-hét-szün. Számos stílusa ismert, ezek zenében vagy lépésekben térhetnek el egymástól. A New York-i stílusban pörög a legtöbbet a nő, a Los Angeles-i pedig akrobatikus elemekkel is fűszerezett. Magyarországon szinte minden stílushoz lehet tánciskolát találni.Bármilyen ruhában csinálható, de figurái miatt érdemes kényelmesbe öltözni. Bármilyen rutinos legyen egy salsás, ha új partnert kér fel az első pár lépésben felveszik egymás és a zene ritmusát. A salsa bulin nem akadály, ha a belépéskor nincs párja, mert a kubai gyökerekre emlékeztető körtáncban (rueda de casino) nincs szükség rá, biztos megérint a tánc varázslata. Ez az érzelemmel fűtött tánc csak akkor az igazi, ha a férfi végig a kezében tartja, vezeti partnerét.


A salsát is kipróbálhatják majd a június 28-ai Mozgás Éjszakáján. Jöjjön el és mozgassa át minden porcikáját! A regisztrálást ide kattintva megteheti.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.