Dr. Kőnig Róbert a Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő gyereksebész orvosa. Már az anyatejjel szívta magába a segítő hivatás iránti szeretetet és sohasem volt kérdés, hogy orvos lesz.
2019.07.24.
Számára minden kezelt gyerek fontos, hiszen mindenki különleges. Most nyáron pedig az a legfontosabb, hogy a gyerekek mindig szem előtt legyenek.
– Miért választotta az orvosi hivatást? Volt-e a családjában olyan személy, aki szintén a gyógyító pályán dolgozik?
– A családban sok orvos van, ez igaz. Nagy hatással volt rám édesanyám, aki gyermekgyógyász. De édesapám is elesettekkel foglalkozott nyugdíj előtt, egy mentálhigiéniás központban volt szociális munkás. A gyógyítást az anyatejjel szívtam magamba. Négy évesen tudtam, hogy sebész leszek, ugyanis akkoriban ment a tévében a Feketeerdő Klinika Brinkmann sebész professzorról és családjáról. Tetszett, gondoltam jó lesz, ha sebész leszek én is, és így is lett.
– Miért éppen a gyereksebészet mellett döntött?
– Manuális beállítottságú ember vagyok. Szeretek tenni, cselekedni, úgymond „csinálni” valamit, és szeretem látni a munkám eredményét. Így a sebészet tényleg soha nem volt kérdés. Az egyetem utolsó éveiben pedig arra jöttem rá, hogy nem szeretek felnőttekkel foglalkozni. Mindennél többre értékelem a gyermeki őszinteséget, így maradt a gyermeksebészet. Nem én választottam, ez választott engem. Soha nem bántam meg!
– Hogy telik egy napja a kórházban?
– Általában reggel 7 és negyed 8 között érek be, pedig utálok korán kelni. Reggel a kollégákkal közös megbeszéléssel indítunk, ahol mindig átnézzük az előző nap összes röntgen, CT, vagy ultrahang vizsgálatát. Megbeszéljük az osztályon fekvő gyerekek állapotát, utána pedig az aznapi műtéti programot állítjuk össze. Vannak napjaim, amikor a műtőben operálok, és van, hogy szakrendelőben rendelek. Ha ügyeletes vagyok, akkor 24 órában, másnap reggelig, az akut ambulancián várom a gyerekeket. Sokszor kérdezik, hogy beszéljek izgalmas esetekről. Nehéz bármit, vagy bárkit is kiemelni a számtalan gyermek közül, akiket kezeltem. Ilyen beindul egy tornádó a fejemben, sok-sok kisgyerek képével pörögnek az emlékek, de nem tudok egyet sem választani közülük. Ahogy mondani szoktam, mind az én gyerekem. Mindegyikük különleges a maga nemében.
– Nyár van. Gyermekeink egészségével kapcsolatban mire érdemes odafigyelni?
– Valóban meleg van, mindenki vízpartra megy. A nyilvánvaló naptej használatán kívül rendkívül fontos, hogy folyamatosan felnőtt szem-ellenőrzés alatt legyenek a gyerekek. Ez nem csak a strandon igaz, hanem az otthoni medencéknél is. A fulladás gyors és csendes folyamat, viszont mindig megelőzhető. Az utóbbi időben vesszőparipám lett a trambulinok használata is, vagy inkább nem használata. Azt tudom javasolni, hogy minden szülő tájékozódjon, mielőtt vásárolna egyet.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.