Bár a síeléshez , hódeszkázáshoz nem kell jogosítványt szerezni, a síkresz előírásait a pályákon is be kell tartani. Aki nem így tesz, az magát és másokat is komoly veszélybe sodorhatja. De mik is ezek a szabályok?


1. Figyeljen a többi sízőre is!


A sípályán mindenki felelős azért, hogy biztonságosan, megfelelő felszereléssel, saját és mások testi épségére figyelve síeljen.


2. Ésszerűen, biztonságos sebességgel síeljen!


Mindig a tudásának, a terepnek (beláthatóság!), a hó- és időjárási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának megfelelően síeljen!


3. A nyomvonal kiválasztása


A hátulról (fentről) érkező sízőnek ügyelnie kell arra, hogy az előtte haladókat semmilyen módon ne veszélyeztesse! Ne ijessze meg őket azzal sem, hogy túlságosan közel halad el mellettük!


4. Előzés, kerülés


A sípályán bármilyen irányból lehet előzni, de csak akkor, ha az előzött sízőnek elég helye van arra, hogy bármilyen irányba, akár váratlan is elmozdulhasson.


5. Elindulás, pályára besízés


Az állásból újrainduló vagy egy pályára máshonnan érkező síelőnek figyelnie kell arra, hogy váratlan megjelenésével se magát, se másokat ne veszélyeztessen.


6. Megállás


Tilos megállni a pálya szűkületében és beláthatatlan területein. Bukás esetén a lehető leghamarabb hagyja el ezeket a területeket!


7. Gyaloglás a pályán


A sípályán gyalogolni veszélyes. Akár felfelé, akár lefelé igyekszik, mindenképpen a pálya szélén haladjon!


8. Figyeljen a jelzésekre!


Minden síelő köteles a pálya jelzéseinek (tábláknak, elkerítéseknek), valamint a pályát felügyelő személyzetnek az utasításait betartani.


9. Segítségadás


Baleset esetén kötelező segítséget nyújtani! Ennek elmulasztása nem csak sportszerűtlen, hanem büntetendő cselekedet.


10. Személyazonosság igazolása balesetnél


Baleset esetén mindenkinek, aki jelen volt – akár tanúként, áldozatként vagy felelősként – meg kell adnia személyazonosságát. Ezért mindig tartson magánál fényképes igazolványt! Az adatokra az eset bírósági tisztázásánál szükség lehet.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.