Több mint kétszáz idős bizonyította, hogy sosem késő elkezdeni mozogni. Az eseménnyel a szervezők, a Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézet célja az időskorúak életmódváltásának támogatása volt.

Több mint ötszáz idős bizonyította, hogy sosem késő elkezdeni mozogni. Az eseménnyel a szervezők, a Testnevelési Egyetem és az Országos Egészségfejlesztési Intézet célja az időskorúak életmódváltásának támogatása volt. A mozgáshiány ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ma a nők átlagosan 20, a férfiak 14 és fél évet élnek valamilyen egészségügyi korlátozottsággal.


Tollaslabda, úszás, pétanque, darts, aquafitnesz, jóga, néptánc, zumba, aerobik, többek között ezeket az időskorban is biztonsággal, élvezettel végezhető mozgásformákat próbálhatták ki az érdeklődők december 13-án a Testnevelési Egyetemen az ingyenes, egész napos rendezvényen. A sportolási lehetőségek mellett életmód-tanácsadás, egészségügyi szakemberek és ismert sportolók, például Balczó András és Monspart Sarolta előadásai várták a szeniorkorúakat.Az eseménnyel a szervezők célja az volt, hogy a résztvevők új, időskorban is űzhető mozgásformákkal ismerkedhessenek meg. Magyarországon ugyanis a 60 és 74 év közötti férfiak naponta mindössze 18 percet, a nők pedig csupán 7 percet áldoznak mozgásra a szabadidejükből. Ezzel szemben egy átlagos magyar időskorú napi 3 és fél órát tölt a tévé előtt. Ha ezen változtatnának, akkor lényegesen több évet élhetnének egészségesen. A KSH adatai szerint a várható élettartamból a nők 20, a férfiak 14 és fél évet élnek valamilyen egészségügyi korlátozottsággal.


A rendszeres mozgás jelentősen lassítja az öregedést és növeli az egészségben eltöltött életévek számát. A testmozgás pozitívan befolyásolja az anyagcsere folyamatokat és a vérzsírok összetételét, csökkenti a káros koleszterin szintjét és a magas vérnyomást. Emellett segít megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását vagy a már kialakult diabétesz szinten tartását, javítja a szív és a tüdő teljesítőképességét és nem utolsósorban növeli az önbecsülést.


Jelenleg időskorban a legnépszerűbb mozgásformák a gyaloglás, a kirándulás, a gimnasztika és az úszás.  

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.