Egy friss svéd kutatás szerint a spenót egy olyan, tilakoid nevű anyagot tartalmaz, amely lassítja az ételek emésztését, így fogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak. A tartós fogyáshoz persze ennél azért „egy picit” több kell.

A spenót a második legnagyobb vastartalmú zöldségféle, legősibb formája a Kaukázus déli részén, Iránban és Afganisztánban még ma is ismert. Táplálkozási szempontból nagyon értékes növény: B2-vitamin, karotin és biotin tartalma is kiemelkedően magas. Ez utóbbi vegyület – amit egyébként más néven H-vitaminnak is neveznek – szerepet játszik a zsírsavak előállításában, a szénhidrát felhasználásban és a koleszterin anyagcserében is.


spenot


Március elején a svéd Lund Egyetem egy olyan kutatást hozott nyilvánosságra, amely azt bizonyítja, hogy a spenótban és más hasonló leveles zöldségekben található tilakoid nevezetű, a fotoszintézisben szerepet játszó sejtmembrán lelassítja a zsírok emésztését. Ennek eredményeképpen az egész emésztőrendszernek van ideje bekapcsolódni az emésztési folyamatba és tovább érezzük magunkat jóllakottnak. A finomított élelmiszerek ezzel szemben általában csak az emésztőrendszer felső részében kerülnek feldolgozásra, ami meggátolja, hogy felszabadulhassanak a teltségérzetért felelős hormonok.


A Charlotte Erlanson-Albertsson által vezetett kutatásban egy kontrollcsoport és további 15 fő vett részt. Az utóbbiak arról számoltak be, hogy egyre könnyebb volt ellenállni az evésnek az egyes étkezések között azokon a napokon, amelyek reggelén spenótkészítményt kaptak. Fontos tisztázni, hogy a kívánt hatást a „vegytiszta” spenót nem tudja biztosítani, a kellő eredmény érdekében egy összeaprított, szűrt és centrifugázott kivonatot kaptak a kutatás résztvevői. Ilyen módon lehet ugyanis „kiszabadítani” a tilakoidot a spenótból, hogy az a kívánt módon tudjon felszívódni a szervezetben.


Forrás:


Lund University


Varga Zsuzsa - Dr. Horváthné dr. Mosonyi Magda: Élelmiszerismeret és -technológia II., HIETE, Budapest, 1998

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.