Mindjárt itt az iskolakezdés, ami a gyereknek és a szülőnek is stressz-forrás lehet. Amikor a teendő listánk nem, csak türelmünk fogyatkozik, segíthet egy egyszerű, rövid relaxációs gyakorlat.

A relaxáció több szempontból lehet jótékony hatású stresszhelyzet esetén: egyrészt ellazít, kikapcsol, másrészt viszont egy olyan nyitott állapotot idézhetünk vele elő, melyben gyakran épp azáltal találunk a problémáinkra megoldást, hogy eltávolodtunk azoktól.


A következő egyszerű gyakorlatot végezhetjük otthon egyedül is, ez esetben olvassuk el párszor a szöveget, és próbáljuk meg lépésről lépésre követni azt. Ha találunk magunknak társat, akkor kérhetjük segítségét a szöveg hangos felolvasásával. Fontos, hogy hagyjunk időt magunknak az ellazulásra, a relaxált állapot elérésére, gyakoroljunk, amikor időnk engedi, alkalomról-alkalomra egyre jobban fog menni.


„Helyezkedjünk el kényelmesen! A légzésemre figyelek, és elkezdem magamban számolni az egyes légvételeket: (belégzés)… 1 … (kilégzés); (belégzés) … 2 … (kilégzés); (belégzés) … 3 … (kilégzés); (belégzés) … 4 … (kilégzés).


A negyedik légvétel után újrakezdem a számolást egytől, és ugyanígy négyig folytatom tovább, majd megint elölről kezdem.


A számolásra összpontosítok, és nem próbálom meg befolyásolni vagy megváltoztatni a légzésem ritmusát. (kb 1-1,5 perc)


Az egyes légvételek során megfigyelem, milyen testi érzést kelt az orromon vagy a számon áthaladó levegő. Melegnek érzem vagy inkább hidegnek? Gyorsan vagy inkább lassan áramlik a levegő? (kb. 1 perc)


Elképzelek egy helyzetet a közelmúltból, amely érzelmileg megérintett. Beleélem magam a helyzetbe, újraélem az adott pillanatot. Összpontosítok mindarra, ami akkor és ott történt velem és bennem. Az érzéseimet hagyom átáramolni magamon, akárcsak a levegőt. (1-2 perc)


Lassan elengedem a múltbéli jelenetet, visszatérek a jelenbe, és befejezem a gyakorlatot. Megmozgatom kezeim, lábaim, és frissen, kipihenten kinyitom a szemem.”

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.