Idén októberben tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a Délkelet Ázsiai Neuroradiológiai Továbbképző tanfolyamot Szingapúrban. A nemzetközi oktatógárdában hazánkat és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetet, dr. Szikora István képviselte.

A két héttel a Magyar Stroke Társaság kongresszusa után rendezett esemény jó alkalom volt arra, hogy hazai helyzetet globális kitekintésben is megvizsgálják. Ahogy a zalakarosi kongresszuson bemutatták, a hazai intervenciós akut stroke ellátás rohamléptekkel fejlődött: az elmúlt 5 évben megtízszereződött az esetszám. Összehasonlításként, a hatmilliós lélekszámú, ám hazánknál négyszer nagyobb egy főre jutó GDP-ből gazdálkodó, és egészségügyi kiadásokra az állami költségvetés 13,6 százalékát fordító országban az elmúlt évben mindössze 230 esetben végeztek mechanikus vérrögoldás, míg idén hazánkban ez a szám év végéig túllépi az 1300-at.

Ahogyan dr. Óváry Csaba, az OKITI főigazgatója Zalakaroson bemutatta, mindez részben köszönhető annak, hogy megfelelő esetszám és gondos gazdálkodás mellett az igen költséges beavatkozás finanszírozható, de még inkább annak az odaadó erőfeszítésnek, melyet az ellátásban résztvevők évek óta tanúsítanak.

A közelmúltban két új Intézet lépett be az akut ellátásba: előbb Szombathelyen, majd Szegeden indult meg a rendszeres és folyamatos stroke intervenció, ezzel hosszú évek után az ország északnyugati és délkeleti részében is jelentősen javult az egyenlő hozzáférés esélye. Az eredményesség további javításához feltétlen gyorsítani kell a diagnózis és az indikáció felállítását, mégpedig a képalkotó vizsgálatok automatizált értékelésére képes, ma már elérhető szoftverek alkalmazásával minden stroke ellátó intézményben. Ennek érdekében a mesterséges intelligencia alkalmazása Szingapúrban éppúgy központi téma volt, mint Zalakaroson.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.