Az idén 120 éves Jósa András Oktatókórház újabb jubileumot ünnepelt. Egy évszázadával az ország legrégebbi és egyben az egyik legnagyobb laboratóriuma a Jósa Központi Laboratórium. Az évfordulóra Tudományos Tanácskozással emlékeztek.

Száz évvel ezelőtt még a patológus végezte a laborvizsgálatokat is, majd az ötvenes években vált ketté a szakma, és lettek csak labordiagnosztikai szakemberek, és alakultak ki a laboratóriumok.

A laboratóriumi diagnosztika nélkül elképzelhetetlen ma már hatékonyan működő egészségügy, a technika fejlődésével, a laboratóriumi diagnoszták tudásával, minőségi munkájával, hatékonyágával az orvostudomány egyre erősödő alappillérévé válik a szakma, amely egyre inkább láthatóvá válik ma már a laikusok, a betegek számára is.

Szolgáltatási koncepciójában is a legek közé tartozik a Jósa Oktatókórház laboratóriuma. Az országban elsőként alakították ki a betegközeli laboratóriumi diagnosztikai módszerek labor szakma által koordinált rendszerét. Jelenleg 284 féle vizsgálatot végeznek a laboratóriumban. Míg 2000-ben valamivel több, mint kétmillió vizsgálatot végeztek, addig 2018-ban ez a szám már meghaladta a 7,5 milliót, amely 637 ezer beteg megjelenéséhez kapcsolódott.

A vérvételi ambulancián naponta 500-700 beteg fordul meg. A Mikrobiológiai Laboratórium 13 különböző klinikai irányú mikrobiológiai kérés szerepel a vizsgálati palettáján. Több mint tíz éve a klasszikus mikrobiológiai eszköztáratmolekluláris genetikai módszertan is kiegészíti.

A tanácskozáson a Központi Laboratórium vezetője, a Jósa Laborcsoport szakmavezető főorvosa, Dr. Ajzner Éva kiemelte, az elmúlt években hatalmas beruházások segítették a közel egy millió beteg minél gyorsabb és pontosabb kiszolgálását. Nem rég adták át a közel négy kilométer hosszan kialakított Pneumatikus Csőpostát, ahol már nem emberi erővel, hanem sűrített levegővel továbbítják a labormintákat az osztályoktól a laboratóriumig, megújult a labor eszközparkja is.

A jeles alkalomból tudományos konferenciát rendezetek, melyen felidézték a labor múltját, és az elmúlt évtizedek fejlesztéseit. Dr. Ajzner Éva elmondta, hogy náluk 860.0000 beteg fordul meg éves szinten. Egy betegnek 10-15 vizsgálatot is előír az orvosa, tehát több mint tíz millió esettel dolgoznak éves szinten. A kórház szakmavezető főorvosa kiemelte, nagy fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban. Egyik ilyen nagy beruházás a Pneumatikus csőrendszer beüzemelése volt, melynek segítségével nem emberek viszik a vért, hanem csőrendszeren érkezik a minta percek alatt az osztályról a vizsgálati helyre.

Dr. Ajzner Éva elmondta, igen nagy változások történtek 2 ével ezelőtt a laboratóriumban. Ez nem egyetlen egy laboratóriumot jelent, hanem 5 vagy 6 városban van analitika, illetve vérvevő hely a labornak és valamennyi laboratórium a legmodernebb analitikai automatákat kapta meg.

Az ünnepségen a diagnosztikai algoritmusokról, referencia tartományról, vagy a konzulens képzésről szóltak szakmai előadások. A kórház főigazgatója, Adorján Gusztáv utalt a tömbkórház projektre, melyből jelentős összeget fordítottak a központi laboratórium új automatikájára, mely alapja a jövő fejlesztése is.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.