A sellyei Egészségfejlesztési Iroda sikeres vajszlói és baksai programja után 2019. októberében Sellyén is elindította szív és érrendszeri betegségekkel foglalkozó klubját. A hat alkalmas foglalkozássorozatról dr. Barta Ildikó háziorvossal, a Sellyei EFI Iroda szakmai vezetőjével beszélgettünk.

– Kiknek szólnak a foglalkozások?

– A program egyik célcsoportja a szív-érrendszeri betegséggel küzdők. A megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetünk a beszélgetések során, így különösen hasznos lehet a foglalkozásokon való részvétel az egészséges, de magas szív és érrendszeri kockázattal élőknek is.

– Mi volt a betegklub létrehozásának a célja?

– Egyrészt a szív és érrendszeri problémákkal küzdő betegek életminőségének a javítását tűztük ki célul, másrészt a megelőzés fontosságára akartuk felhívni a figyelmet. Részletes információkkal szolgálunk a különböző szív és érrendszeri betegségekről, azok kiváltó okairól és lehetséges szövődményeiről. A foglalkozásokon igyekszünk nagyon gyakorlatias tanácsokkal, a mindennapokban hasznosítható tudással felruházni a résztvevőket, az életmódbeli változtatásoktól egészen a sürgőségi esetek kezeléséig.

– A korábbi két helyszínen milyen visszajelzéseket kaptak a résztvevőktől?

– Sokan megfogalmazták, hogy az egészségügyi ellátásban kevés az idő és a lehetőség kérdezni, így különösen nagy örömmel fogadták ezt a lehetőséget. A foglalkozások interaktívak voltak, minden alkalommal voltak olyan részek, ahol a kötetlen beszélgetés folyamán nyugodt szívvel feltehették a résztvevők kérdéseiket. Voltak, aki megosztották személyes tapasztalataikat, sőt olyanok is akadtak, akik elhozták orvosi leleteiket, hogy konkrét kérdéseket tegyenek fel és tanácsot kérjenek. Annak ellenére, hogy egy kicsit aggódtunk a tematikában szereplő lelki egészséggel kapcsolatos foglalkozás fogadtatása miatt, meglepően nyitottan fogadták a résztvevők és nagy lelkesedéssel vettek részt a foglalkozás részét képező progresszív relaxációs gyakorlatban is.

– Kik tartják a foglalkozásokat?

– A sellyei EFI különböző képesítéssel rendelkező, más-más területen dolgozó munkatársai vezetik a foglalkozásokat. Handler-Németh Judit egészségfejlesztő és Magasi Ilona mentálhigiénikus kolléganőimmel folytatott közös munka gyümölcse a szív és érrendszeri betegségekről szóló program.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.