Több egészségügyi intézmény és Egészségfejlesztési Iroda is csatlakozott országosan a november 21-i, Ne gyújts rá! világnaphoz.

A Közép-magyarországi régió vidéki kórházai közül, például a váci Jávorszky Ödön Kórház munkatársai plakátokkal és közös fotóval népszerűsítették a Ne gyújts rá! világnapot. Abban bíztak, hogy a közösségi médiában igen nagy sikert arató akció eredményeként sokan csatlakoztak a kihíváshoz. A Ne gyújts rá! világnap lényege, hogy minden dohányos elég erős legyen ahhoz, hogy 24 órán keresztül szembeszálljon a cigarettával. A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

A budapesti Uzsoki Utcai Kórház szintén a közösségi oldalán bíztatta az érintett felhasználókat, a csatlakozásra. Mint írták, a kihívás egyenlő a felelősséggel. Önmagunkért. A leszokás egyéni döntés, nehéz vállalás, de szakszerű segítséggel lehetséges. Az intézménynek 10 éves tapasztalata van a leszokás támogatásban. Az érintettek a Dohányzás Leszokást Támogató Ambulanciáról minden információt megtalálnak a kórház honlapján: http://leszokasambulancia.hu/kinek-ajanljuk-a-programot.

Az óbudai Szent Margit kórház is az online felületeit felhasználva vett részt a Ne gyújts rá! elnevezésű figyelemfelhívó kampányában. Saját facebook oldalukon és honlapjukon tették közzé, a Egészségügyért Felelős Államtitkárság felhívását, illetve szólították meg az érintetteket. A magyar lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, és a dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet. Számos káros szövődménye ismert, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek. Tévhit, hogy az e-cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban, ugyanis ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget és az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

Az Észak-magyarországi régió Rétsági Egészségfejlesztési Irodája ugyancsak az internet segítségével tette hatékonyabbá a leszokáshoz való segítségnyújtás lehetőségét. Azokhoz szóltak, akik már többször próbálták letenni a cigarettát, de nem sikerült. Mint írják, mindenkinek segítenek megtenni az első lépést. Kérik, hogy keressék fel őket, illetve mobiltelefonjaikra töltsék le az applikációt (https://apps.apple.com/us/app/gond-egy-sz%C3%A1l-se/id1462726714), és olvassanak még többet a https://www.leteszemacigit.hu/oldalon a témáról.

A világnap alkalmából Budapesten, Szegeden és Debrecenben flashmobot tartottak. A résztvevők egy dobogó szív alakú élőképet formáztak meg, hogy motiválják az embereket a leszokásra, és hogy kampányoljanak az egészség megőrzése mellett.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.