Tizenhét fa állít mostantól emléket a Tolna megyei Balassa János Kórház parkjában az intézmény öt nagyra becsült orvosának.

A szekszárdi kórház 12 hektáros parkban fekszik, amely Szekszárd egyik legnagyobb zöldterülete és városképi jelentősége miatt fokozottan védett. A park gyakran bővül különféle alkalmakból, októberben például önkéntesek nárciszokat ültettek a hospice világnapján.

A faültetés előkészületei már tavasszal megkezdődtek, dr. Németh Csaba főigazgató olyan orvosoknak szeretett volna emléket állítani, akik a kórház egészére vagy egy osztály működésére voltak nagy hatással, sokat tettek az utánpótlás nevelése érdekében, miközben kivívták munkatársaik tiszteltét és szeretetét.

Csaknem negyven dolgozó gyűlt össze a kórház parkjában a faültetésre. Dr. Németh Csaba köszöntőbeszédében elmondta, hogy az eseményt nemcsak az emlékezés, de a környezetvédelem és a közösségépítés miatt is fontosnak tartja. Örömét fejezte ki, hogy sok felajánlás, támogatás érkezett és a dolgozók is nagy számban jelentek meg az eseményen. Ígérete szerint a hozzájárulók nevét emléktábla fogja őrizni.

Az intézmény jelenlegi és nyugdíjba vonult dolgozóinak előterjesztése alapján az emlékfákat dr. Kovács Sándor, dr. Szentgáli Gyula, dr. Csanaky Artúr, dr. Tarján Jenő és dr. Kelemen Endre kapták.

Dr. Kovács Sándor, a kórházi laboratórium egykori osztályvezető főorvosa (1957-1983), a szekszárdi kórházban a modern laboratóriumi ellátás megalapozója volt.

Dr. Szentgáli Gyula főigazgató főorvos, kórházigazgató (1961-1980), címzetes egyetemi docens, alapította a modern kórházat. Csaknem két évtizeden át vezette a Balassa János Kórházat, tevékenységét országosan is elismerték.

Dr. Csanaky Artúr ideggyógyász, idegsebész, az Ideggyógyászati és Idegsebészeti Osztály alapító osztályvezető főorvosa (1966-1982) volt. Megteremtette a szervi idegrendszeri betegségekben szenvedők korszerű ellátásának alapjait és elindította az intézményben az idegsebészeti ellátást.

Dr. Tarján Jenő, belgyógyász, kardiológus, az I. Belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa (1974-1984) volt, ő újította meg a kardiológiai és nefrológiai betegellátást.

Dr. Kelemen Endre, sebész, érsebész, a sebészeti osztály osztályvezető főorvosa (1962-1992) volt, nevéhez kötődik a magyarországi érsebészet megújítása.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.