Álmodom, vagy ébren vagyok? A válasz nem is olyan egyszerű, hiszen életünk jelentős részében alszunk, esetleg álmodunk és egy másik, színes és érzelmekben gazdag világban élünk.  De  vajon mitől függ álmaink tartalma ?

Szervezetünk regenerálódása miatt, és azért, hogy az egészségünket megőrizhessük elengedhetetlen a  megfelelő mennyiségű pihentető alvás. Mialatt alszunk, ciklikusan váltakoznak az  alvási fázisaink, amelyek a 8 órás alvásidő során 5-6 alkalommal ismétlődnek meg egymás után.


alvas</em>04


Mikor álmodunk és mit?


Az úgynevezett non-REM szakasz teszi ki az alvásidő 70-80 százalékát. Az elnevezés az angol „rapid eye-movement” (gyors szemmozgás) kifejezés kezdőbetűinek összeillesztéséből adódik, míg a non előtag a tagadásra utal. Ezt a szakaszt lassú szemmozgások jellemzik. Ilyenkor izmaink ellazultak, légzésünk nyugodt és vérnyomásunk is alacsonyabb. Ezt követően, az élénk álomélményekkel teli tűzdelt REM fázisban szemmozgásaink gyorsulnak és az ébrenléti állapothoz hasonló hullámok jellemzik az agyi aktivitást. A gyors szemmozgásos fázis körülbelül az elalvást követően 90 perccel kezdődik, majd befejeződésével ismét kezdődik a ciklus lassú szemmozgásos periódusa.


Kutatások eredményei alapján a gyors szemmozgás (REM) és a lassú szemmozgás (non-REM) szakaszaiban is álmodhatunk, bár a két fázis során tapasztalt álmok egymástól jelentős eltéréseket mutatnak. A gyors szemmozgásos szakaszból ébresztett kísérleti személyek az esetek több mint 80 százalékában számoltak be álmokról, míg a lassú szemmozgásos fázisokban ez az arány a 40 százalékot is alig haladta meg. Ez az adat annyit jelent, hogy jelentősen aktívabban álmodunk a gyors szemmozgások fázisában. Az álmok jellegét tekintve, a gyors szemmozgásos szakaszban erősebb érzelmi hatást kiváltó, olykor bizarr történetekbe szövődő, szürreálisnak ható álomképek peregnek előttünk, szemben a lassú szemmozgásos szakasz valós emlékeket felidéző, megszokottabb tartalmaival.


 

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.