A Magyar Kardiológusok Társasága minden évben a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.
2019.10.01.
A Szív Világszövetsége kezdeményezésére 2000 óta rendezik meg a Szívünk Napját, amelyhez Magyaroszág az első évtől kezdve csatlakozott. Kecskeméten idén huszadik alkalommal rendezte meg a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szívbetegekért a Szívinfarktus Megelőzésére Alapítvány, és a Bács-Kiskun Megyei Kórházáért Alapítvány a Szívünk Napja programot Kecskemét főterén. Az eseményt támogatta a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete, és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve is.
A program keretében ingyenes szűrővizsgálatok, újraélesztési ismeretek oktatása, életmód- és táplálkozási tanácsadás, illetve gyermek- és sportprogramok is várták az egészségtudatos kecskemétieket.
A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal. A Szívünk Napján immár hagyományosan az életmódváltást népszerűsítik: a több mozgást, a dohányzás elhagyását, az egészségesebb táplálkozást. A megelőzés mellett pedig a betegségek korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel szerepére hívták fel a figyelmet.
A Szívünk Napja kecskeméti rendezvényén ingyenesen lehetett igénybe venni azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek révén az emberek megtudhatták, hogy az adott pillanatban milyen állapotban is van a szívük valójában. Volt koleszterinszint, vércukorszint, vérnyomás, BMI, testzsír-százalék, haskörfogat mérés, valamint obezitás vizsgálatok. Nagy sikert aratott az Aero Fit Dance fitness bemutató, a közös gyógytorna, valamint a Salsa táncbemutató és a közös tánc a Dolce Dance tánciskolával. A gyerekek megismerkedhettek a Gyógyító Bocsok kórházi programmal és kézműves foglalkozás is várta őket.
A Szívünk Napja idén is a Séta az egészségért menettel kezdődött. A résztvevők végigsétáltak a vasútkert felől a Rákóczi úton, majd a főtérre érkezve a sétán résztvevők elsőként, soron kívül vehettek részt a szűrővizsgálatokon.
A megnyitón Dr. Nagy András, a Bács-Kiskun Megyei Kórház kardiológus osztályvezető főorvosa beszélt a szűrővizsgálatok fontosságáról. Az újraélesztési oktatást pedig Dr. Szabó Istvántól, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Sürgősségi Osztály vezetőjétől, és munkatársaitól tanulhatták meg az érdeklődők.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.