Szívbarát étrend mellett akár 15 százalékkal is csökkentik a koleszterinszintet a növényi szterolok és sztanolok. A különböző növényekben megtalálható anyagokból ugyanakkor naponta maximum csak 3g fogyasztását javasolja a Tudományos Élelmiszer Bizottság.  

Miben találhatóak szterolok? 


A szterolok kis mennyiségben sok növényben megtalálhatóak, így bátran tegyünk a kosárba a 


  <li><strong>gyümölcsöket</strong></li>
  <li><strong>zöldségeket</strong></li>
  <li><strong>dióféléket</strong></li>
  <li><strong>magokat</strong></li>
  <li><strong>hüvelyeseket</strong></li>
  <li><strong>és növényi olajokat.</strong><strong> </strong></li>

Kép: flickr.com/ccharmon 


Miben találhatóak sztanolok? 


Nagyon kis mennyiségben, de a sztanolok is megtalálhatóak azokban az élelmiszerekben, ahol a szterolokat keressük, de manapság inkább a szterolokból állítják elő őket. Emellett hozzáadott szterolt és sztanolt számos más élelmiszer is tartalmaz, úgyhogy tájékozódjunk bátran a címkékről!


A nyugati étrenddel átlagosan naponta mintegy 50 mg szterolt és 150-400mg sztanolt viszünk be a szervezetünkbe, ám ilyen kis mennyiségben nem tudják kifejteni a koleszterincsökkentő hatásukat.


Miért rossz a magas koleszterintartalom? 


A koleszterin, bár kis mennyiségben szükséges a szervezet működéséhez, de nagyobb mennyiségben már roppant veszélyes, hiszen szívbetegségekhez vezethet. A mai táplálkozással ugyanakkor jóval több koleszterint viszünk be a szervezetünkbe, mint amennyit kellene. Kimutatták, hogy akik egészséges étrenddel és megfelelő mennyiségű mozgással csökkenteni tudták a koleszterinszintjüket egyben csökkenteni tudták a szívbetegségek kialakulásának az esélyét is. 


Hogyan csökkentik a szterolok és a sztanolok a koleszterinszintet?


A szterolok és sztanolok felépítése nagyon hasonlít a koleszterinhez, és így megakadályozzák, hogy az felszívódjon a vérből és rossz hatással legyen a szív- és érrendszer működésére. 


Mennyi szterolt és sztanolt kell ennünk?


Különböző kutatások kimutatták, hogy naponta 1-3g szterolt vagy sztanolt kell megennünk ahhoz, hogy tényleg csökkenjen a koleszterinszintünk. Így egészségtudatos, szívbarát értrend mellett akár 15%-al is csökkenthetjük a koleszterinszintünket! Érdekesség, hogy ha három grammnál többet viszünk be a szervezetünkbe, a koleszterincsökkentő hatást már nem tudjuk fokozni.


 Forrás: European Food Information Council

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.