Szeptembertől újra indul a szülésre felkészítő tanfolyam a Mohácsi Kórházban. A nyolc alkalomból álló kurzus a várandósság kezdeti szakaszától kezdve az újszülött hazabocsájtásáig veszi végig a leendő szülők számára legfontosabb tudnivalókat. Balogh Boglárka védőnővel, a tanfolyam vezetőjével beszélgettünk.
2019.09.05.
– Miért ajánlja a leendő szülőknek a tanfolyam elvégzését?
– Nem ez az első alkalom, hogy a szülésre felkészítő programot elindítjuk. Már több éve készítjük fel a leendő anyukákat és apukákat a várandósság különböző szépségeire és nehézségeire, illetve magára a szülésre. Tapasztalatunk szerint mind a szülők, mind pedig a szülészeten dolgozó munkatársak számára könnyebbséget jelent, ha nem teljesen felkészületlenül esnek be a kórházba a vajúdó asszonyok és párjuk.
– Többször említette az apukákat is. Ezek szerint a tanfolyam nem csak a leendő anyukáknak szól?
– Természetesen nagy szeretettel várjuk a kispapákat is, sőt a korábbi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy igen gyakori, hogy a tanfolyamunkon a párok közösen jelennek meg. A lelkes apukák számára a legérdekesebb részek általában a szüléssel és a gyermekgondozással kapcsolatos ismeretek, hogy pontosan melyek is a szülés beindulásának jelei, mikor kell a kórházba indulni, de nagyon érdeklődők szoktak lenni a férfiak a szülőszoba látogatás alkalmával is.
– Milyen tematika mentén haladnak?
– A tanfolyam során, elnevezésével ellentétben, nem csak a szülésre készítjük fel a párokat, hanem sokkal szélesebb körű tudást adunk át számukra, a várandóssággal kapcsolatos életmód-tanácsoktól kezdve, a szülőszoba-látogatáson keresztül a vendégelőadó által vezetett foglalkozásig, ahol a család-támogatási rendszert mutatja be az érdeklődőknek a szakértő. Úgy állítottuk össze a programot, hogy az elméleti részek mellett nagyon sok gyakorlati tudást is átadjunk a résztvevőknek, mint például, hogy mit vigyenek be szüléskor a kórházba, mi kerüljön be a kismama táskájába. A tanfolyam formális része mellett nagyon hasznos az informális kapcsolatok kialakítása is. A résztvevők között nem egyszer barátságok is szövődtek, hisz hasonló cipőben járnak, így könnyebb egymással megosztani tapasztalataikat, közösen megoldásokat találni a kisebb problémákra.

Linkek

nnk emblema logo

 

Kövess bennünket!

nnk emblema logo

Elérhetőségeink:

(+36 1) 476 1100
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
1097 Budapest, Albert Flórián út 2-6.